Йермак „Не всички на срещата в Джеда са съгласни с формулата за мир на Киев“

Йермак „Не всички на срещата в Джеда са съгласни с формулата за мир на Киев“
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    09.08.2023
  • Share:

Участниците в срещата в саудитския град Джеда за разрешаване на конфликта не са постигнали пълно съгласие по всички точки от така наречената мирна формула на украинския лидер Владимир Зеленски, според ръководителя на администрацията на украинския президент Андрей Йермак.
„Ако всички страни кажат „Съгласни сме с всичко", можем да проведем Среща на върха за мир до края на месеца. Има точки, в които няма оплаквания, но има други точки, в които разговорът продължава", каза той пред вестник "Европейска правда".
Йермак изтъкна въпроса за компенсирането на Киев за загубите от военните действия за сметка на Москва като една от частите на украинския "мирен план", по който не беше постигнато пълно съгласие на срещата в Джеда.
На 5 и 6 август в саудитския град Джеда се проведоха консултации за Украйна, в които участваха делегати от над 30 страни по света. Русия не беше поканена да участва. Според The Wall Street Journal украинските делегати не са оказвали натиск върху други делегации да прокарат своя „мирен план".
Междувременно, според информационната агенция DPA, Саудитска Арабия и редица други страни напреднаха със собствен мирен план за Украйна, предвиждащ прекратяване на огъня, размяна на затворници, запазване на целостта на Украйна и започване на мирни преговори с посредничеството на ООН.

Станете почитател на Класа