Министрите на външните работи на Русия и Китай обсъдиха украинската криза и двустранните връзки

Министрите на външните работи на Русия и Китай обсъдиха украинската криза и двустранните връзки
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    08.08.2023
  • Share:

Руският външен министър Сергей Лавров и китайският външен министър Ван И, който е и директор на Комисията по външни работи към ЦК на Китайската комунистическа партия, обсъдиха въпроси от глобалния дневен ред, включително украинската криза, както и двустранните отношения по време на телефонен разговор, съобщи руското външно министерство.
„Страните високо оцениха продължаващото развитие на руско-китайските отношения, които демонстрират стабилност и положителна динамика на фона на общата геополитическа нестабилност на планетата. Първите дипломати засегнаха редица горещи регионални теми, включително украинската криза".
"Министрите обсъдиха редица наболели въпроси от международния дневен ред. Те отбелязаха неприемането на конфронтационната политика на западния блок спрямо Русия и Китай, опитите му да ограничи тяхното развитие чрез санкции и други нелегитимни методи. Дадоха положителна оценка на конструктивният диалог и високото ниво на сътрудничество между Москва и Пекин в рамките на ООН, БРИКС, ШОС, Групата на двадесетте и други международни структури", информираха от министерството.
В прессъобщението се подчертава „Контактът между външните министри на Русия и Китай за пореден път потвърди единодушието или широкото съзвучие на подходите на Москва и Пекин към световните дела. Първите дипломати също така потвърдиха готовността си да продължат тясната външнополитическа координация. Страните обърнаха специално внимание на двустранния дневен ред по отношение на изпълнението на договореностите, постигнати на високо политическо ниво", добави руското външно министерство.
Това беше първият телефонен разговор между външните министри на Русия и Китай след неотдавнашното назначаване на Ван И на този пост. „Сергей Лавров поздрави китайския си колега за неотдавнашното му назначаване на китайски външен министър и му пожела много успехи в новата му взискателна роля", обобщиха от МВнР.

Станете почитател на Класа