ВПК на колективния Запад: задълго ли ще продължи рогът на изобилието?

ВПК на колективния Запад: задълго ли ще продължи рогът на изобилието?
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    06.08.2023
  • Share:

Шансовете на съвременния Запад да повтори успешно историята със създаването на оръжеен "арсенал на демокрацията" по време на Втората световна война се губят отвъд хоризонта на реалните му възможности

 

 

 

Най-голямата британска отбранителна корпорация BAE Systems е получила поръчки за оръжия на стойност рекордните 84 милиарда долара, съобщи The Times :

През 2023 г. корпорацията вече подписа договори, по-специално, за производство на бойни превозни средства за Чешката република на стойност 2,3 милиарда долара и за доставка на оръжие и оборудване в съответствие с британската програма за модернизация на ядрения подводен флот за $3 млрд.

Сделката със Саудитска Арабия за поддръжка на изтребители Typhoon възлиза на $4,7 млрд. От британското правителство е получена поръчка за производство на 155 mm артилерийски снаряди и други боеприпаси, чиято сума е $360 млн. .

Според финансовия директор на компанията Брад Грийв конфликтът в Украйна се отразява на цялостната ситуация в света. "Правителствата на редица страни все повече обръщат внимание на приоритетите в областта на отбраната в сравнение с други сфери, цитира думите му вестникът. Има ускоряване на изпълнението на отбранителните програми".

 

 

Преки доказателства, че главните бенефициарии от сегашната украинска война и нарастващата на този фон заплаха от трета световна война са военните концерни на Запада, идват буквално всеки ден. И за онези хора, които все още помнят какво пишеше за това съветският вестник „Правда“, става съвсем ясно, че тя е казвала само истината и нищо друго освен истината.

И ето още новини от същата голяма серия за западните производители на оръжие:

Според френския вестник La Tribune в статията на Мишел Кабирол „Исторически, безпрецедентен... През 2022 г. Франция е изнесла оръжия на стойност 27 милиарда евро“, през 2022 г. Франция постави безпрецедентен исторически рекорд за своя отбранителен износ по отношение на нови поръчки, завършвайки договори за 26 ,97 милиарда евро.

Дори Министерството на въоръжените сили на Франция е малко шокирано… „През 2022 г. обемът на поръчките за износ, получени от френски компании, достигна безпрецедентна цифра: 27 милиарда евро“, казва министерството в доклад до парламента за 2023 г. относно френския оръжеен износ през 2022 г., копие от което е получено от La Tribune. По-точно цифрата беше 26,97 милиарда евро оръжейни системи, продадени през 2022 г. от Франция.

Не изостават от френския "брат-мьосю" и немските му конкуренти:

Оперативната печалба на най-големия немски отбранителен концерн Rheinmetall за 2022 г. достигна рекордна стойност от €754 млн. Това е с 27% повече от 2021 г., следва от данните на компанията . Ръководителят на Rheinmetall Армин Папергер каза, че печалбата на компанията се дължи до голяма степен на "войната в Европа".

Епохалната промяна и войната в Европа също поставиха началото на нова ера за Rheinmetall. Много страни признаха необходимостта да засилят усилията си за гарантиране на сигурността“, цитират се думите на Армин Папергер на уебсайта на концерна. Rheinmetall, следва от доклада, очаква увеличение на продажбите през 2023 г. до € 7,4 - 7,6 млрд. През 2022 г. цифрата е била € 6,4 млрд.

Но, разбира се, дори тези многомилиардни суми са просто дреболии в сравнение с голямата работа, за която западните оръжейни магнати с нетърпение се подготвят и, разбира се, очакват с нетърпение.

Междувременно Западът все още не е взел основните решения по тази тема. И въпреки че те несъмнено ще му бъдат трудни, защото ще натоварят допълнително и без това кризисната му икономика, просто няма друг изход за грохналия световен хегемон, който категорично не желае да отстъпи позициите си.

Западът всъщност стои на исторически кръстопът. Или ще направи нов опит да събере сили и да даде решителна битка на бъдещия многополюсен свят, чието настъпване е равносилно на окончателен упадък на Запада, или просто ще бъде избутан в кулоарите на историята без битка.

Вторият вариант по никакъв начин не устройва Запада, тъй като той всъщност изгради вековния си просперитет за сметка на т. нар. световна рента, тоест свръхпечалби, получени от безпощадна експлоатация и директно ограбване на по-голямата част от човечеството. .

Но за да продължиш да поддържаш такъв колониален „ред, основан на (западните) правила“, са необходими много оръжия. Особено като се има предвид, че сегашните противници на Запада също имат много.

Съответно, Западът е изправен пред необходимостта от тотална военно-промишлена мобилизация по модела на „арсенала на демокрацията“, който успя да създаде по време на Втората световна война и да напълни целия свят с оръжията си.

Всички военни монополи на страните от НАТО, както и държавният и военен елит, обслужващ техните интереси, несъмнено ще гласуват единодушно за безусловното повторение на това военно-икономическо чудо.

Не е факт обаче, че и този път ще успеят да го направят. Защото геополитическите обстоятелства са коренно противоположни на тези, които бяха в дните на борбата срещу нацизма.

По това време Америка се бори рамо до рамо със Съветския съюз и на страната на цялото прогресивно човечество срещу най-тъмните сили в историята на земната цивилизация. Днес е точно обратното. Олицетворение на тези черни сили е самият Запад, който без колебание се опитва да установи своя „нов ред“, много подобен на този на Хитлер, в целия останал свят.

А имайки предвид факта, че днес на един „златен милиард” потенциално се противопоставят седем милиарда ограбени от него хора на планетата, шансовете на съвременния Запад да им наложи своята воля се губят някъде извън границите на възможното.

Съответно и еуфорията на тамошните военни концерни може да се окаже краткотрайна. Още повече, че втория „арсенал на демокрацията“ трябва да се създава там, където отдавна и не мирише на демокрация. Така че сегашният Запад явно не може да дръпне.

 

 

 

Юрий Борисов, Превод: ЕС, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа