Вестник в Соломоновите острови популяризира „истината за щедростта на Китай“ срещу финансиране

Вестник в Соломоновите острови популяризира „истината за щедростта на Китай“ срещу финансиране
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    03.08.2023
  • Share:

Местни медии на Соломоновите острови бяха обвинени в компрометиране на тяхната независимост чрез сключване на споразумения с китайски новинарски организации и приемане на оборудване на стойност хиляди долари от китайското посолство.
Откакто правителството на Соломоновите острови подписа споразумение за сигурност с Китай през март 2022 г., някои вестници в тихоокеанската страна са получили от китайското правителство чрез местното му посолство коли, камери, телефони и печатащи машини, които струват хиляди долари, според пред местни журналисти. Някои изразиха безпокойство относно подаръците и продължаващия тесен диалог между медийните организации в Китай и Соломоновите острови.
Вестник Solomon Star получи близо 140 000 щатски долара финансиране от китайското правителство и в замяна обеща да „популяризира истината за щедростта на Китай и истинските му намерения да помогне за развитието на страната", съобщи Проектът за докладване на организираната престъпност и корупцията (OCCRP). .
В предложение за финансиране, изпратено от Solomon Star до китайското посолство в Хониара, видяно от OCCRP, се казва „Остарялото оборудване е причина за закъснението на изданията и ограничава потока от новини за щедрото и светкавично икономическо и инфраструктурно развитие на Китай на Соломоновите острови".
В редакционна статия, публикувана във вторник, Solomon Star каза, че няма какво да крие и призна, че получава финансиране от Китай. Вестникът отрече финансирането да е засегнало редакционната му независимост, заявявайки, че е „публикувал новини, които не са в полза на Китай, а китайското посолство в Хониара никога не е отправяло упреци".
Solomon Star каза, че също е търсил финансиране от Австралия и САЩ, но не е получил отговор. „Имаше бездънна яма с пари за Тихия океан, ако става дума за национална сигурност или задържане на търсещите убежище, но когато стана дума за подкрепа на гражданското общество и свободната преса, регионът бе гладен и Китай стъпи в празнотата."
Предложението за финансиране беше за пари, които ще отидат за печатно оборудване за вестника и за излъчваща кула за тяхната свързана радиостанция. Редакцията получи кола, фотоапарати, лаптопи, айфони и дрон.
Подобни подаръци са предоставени на вестник Island Sun от китайското посолство в Хониара според Офани Еремае, бивш редактор на вестника. През август 2021 г. Island Sun обяви, че китайското посолство е дарило компютри на вестника, заявявайки, че те ще бъдат използвани за подпомагане на „разпространението на информация по време на пандемията Covid 19".
Отношенията на Соломоновите острови с Китай са изправени пред засилен контрол след подписването на споразумението за сигурност между двете страни миналата година. Някои западни лидери изразиха опасения относно потенциалното влияние, което Китай може да упражни върху страната.
В дните след като споразумението за сигурност с Китай изтече като новина и западните страни се напрегнаха да отговорят, китайското посолство започна да се свързва с местните медии. На 8 април 2022 г. посолството свика двучасова среща в Zoom между местни медийни организации и медийни групи от китайската провинция Гуангдонг с цел установяване на връзки между различни новинарски организации.

Станете почитател на Класа