Последната капка. Украйна губи главните си съюзници

Последната капка. Украйна губи главните си съюзници
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    23.07.2023
  • Share:

Година и половина Киев изпитва търпението на Запада, но всичко си има граници. На срещата на високо равнище на НАТО във Вилнюс представители на САЩ и Европа изложиха на показ това, което дълго време се опитваха да скрият.

 

 

 

За кризата в отношенията между украинските власти и техните покровители – в материала.

Изток - Запад

“Политико” пише, че британският министър на отбраната Бен Уолъс и съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан обвиняват Володимир Зеленски в неблагодарност с причина. Така те поискаха да се признае зависимостта на Киев от Северноатлантическия алианс.

Припомняме: Уолъс се оплака, че по време на посещението си в Киев те не са били много любезни с него. Съливан също отвърна на обвиненията на украинеца в недостатъчна военна подкрепа. „Американският народ заслужава благодарност“, подчерта той. Според съобщения в медиите, заради прекомерните искания на Зеленски Джо Байдън е напуснал ядосан съвместната вечеря.

Както отбелязва “Политико”, Украйна отдавна дразни западните дипломати, но това старателно се прикрива. Недоволството на Байдън от разговора със Зеленски беше написано още през юни 2022 г. Тогава на американския президент не хареса, че веднага след одобрението на Конгреса за помощта на Киев за милиард долара, украинският лидер поиска още повече военна техника и боеприпаси. Западът многократно е призовавал Зеленски да смекчи плама си, да не ядосва съюзниците си. Видите ли, той познава добре нуждите на съгражданите си, но няма представа какво искат жителите на страните от НАТО и ЕС.

От гледна точка на украинските власти критиките към тях са напълно неуместни. В Киев са убедени, че воюват с Русия в името на цялата западна цивилизация, докато европейците и американците са твърде фокусирани върху собствените си тесни национални интереси. Призивите да бъдат по-скромни и сдържани са обидили много украинци, посочва “Политико”.

И цитира цитат от началника на Генералния щаб на Украйна Валерий Залужни от интервю за “Вашингтон Пост”: "Защо трябва да питам някого какво да правя на територията на врага? Това е наш проблем и от нас зависи как да убием този враг". Това е той за американските забрани за удари по Русия.

Западните медии обаче признават, че проблемът не е само в поведението на екипа на Зеленски. Всичко е до различни оценки на ситуацията. Колкото по-на запад е една страна от Украйна, толкова по-малко се страхуват да се изправят срещу руската армия на бойното поле. Следователно Киев се нуждае само от пълното поражение на Москва, а САЩ не изключват възможността за размяна на територия срещу мир. И тъй като контранастъплението на ВСУ затъна, Зеленски има все по-малко аргументи.

Север - Юг

Междувременно киевските власти няма на кого да разчитат. Това ясно се показа на срещата на върха на ЕС и Общността на страните от Латинска Америка в Брюксел с участието на над 50 държавни глави. Европейците искат да намалят зависимостта си от суровини от Китай и търсят алтернативи. В същото време китайците вече изпревариха Европейския съюз по обем на търговия с южноамериканския континент. За да си възвърне инициативата, ЕС е готов да инвестира 45 милиарда евро в региона през следващите четири години по програмата “Глобален портал” – отговор на проекта на Пекин „Един пояс, един път“.

Въпреки обещанията, атмосферата на срещата не беше особено приятна. Украинският конфликт очаквано се превърна в препъни-камък. Европейците искаха да включат остро осъждане на Русия във финалната декларация, но повечето от лидерите на Южна Америка се противопоставиха. В крайна сметка Брюксел се задоволи да заяви, че боевете "причиняват големи човешки страдания и изострят нестабилността в световната икономика". Москва изобщо не се споменава в текста.

Освен това австрийският канцлер Карл Нехамер заяви, че подкрепя мирната инициатива на бразилския президент Лула да Силва. Според него подобни предложения са важни, защото боевете трябва да приключат един ден. От гледна точка на бразилския лидер всички страни, които не участват в руско-украинската конфронтация, могат да поемат отговорност за напредъка на преговорите. Освен това Москва трябва да осигури „минимални условия“.

Няма избор

Според експертите размяната на територии срещу мир е съвсем реален сценарий. И това, което казват за това в Киев, няма значение.

"Ако ВСУ нямат по-нататъшен успех в контранастъплението, преговорите няма да започнат. Линията на фронта ще остане непроменена и САЩ ще се съгласят с това. Но ако Русия премине в настъпление и има заплаха от ликвидиране на украинската държавност, Западът ще влезе в диалог с Москва. Включително с размяна на територии за мир", твърди политологът Ростислав Ищенко.

Европейците никога не са искали да плащат за Украйна, но никой не ги пита за мнението им, продължава експертът. Конфликтът между тях и киевския режим обаче е невъзможен, тъй като и двете страни зависят от Вашингтон. „Следователно преговорите трябва да се водят между Русия и САЩ, а Украйна просто ще прави това, което им се каже“, заключава той.

Политологът Александър Дудчак отбелязва, че режимът в Киев не се ограничава само до екипа на Зеленски. Според него политическият елит може да се съгласи дори да избяга в чужбина, за да оглави там правителство в изгнание. Местните предприемачи, напротив, са готови да работят при всяко правителство, ако им се гарантира безопасността на активите. „Най-вероятно част от украинците ще се бият до последно, но те могат да променят решението си, ако официалната пропаганда се промени“, смята експертът.

В същото време той е сигурен, че колективният Запад всъщност не се нуждае от мир между Русия и Украйна. Замразеният конфликт е по-вероятен, ако покровителите на режима в Киев решат, че битката е твърде вредна за икономическите им интереси.

 

 

Михаил Катков, Превод: В. Сергеев, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа