FTC не можа да спре покупката на Activision Blizzard от Microsoft

FTC не можа да спре покупката на Activision Blizzard от Microsoft
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    16.07.2023
  • Share:

Американски апелативен съд отхвърли в петък искането на Федералната търговска комисия (FTC) да спре покупката от Microsoft на производителя на Call of Duty Activision Blizzard за 69 млрд. долара. Говорител на FTC каза по-рано тази седмица „Сливането представлява ясна заплаха за конкуренцията в облачните игри, абонаментните услуги и конзолите".
Решението на апелативния съд премахва едно от малкото оставащи препятствия, които спират производителя на Xbox Microsoft да приключи сделката и да разшири бизнеса си с игри.
Федералната търговска комисия също поиска подобно спиране от съдия Жаклин Скот Корли от американския окръжен съд в Северна Калифорния, но тя отхвърли това искане късно в четвъртък.
Брад Смит, президент на Microsoft, каза: „Оценяваме бързия отговор, който отхвърли предложението на FTC за допълнително забавяне на сделката. Това ни приближава с още една стъпка към финала в този маратон от глобални регулаторни прегледи."
Сделката, най-голямата в историята на индустрията за видеоигри, все още трябва да бъде одобрена във Великобритания. В Обединеното кралство Органът за конкуренция и пазари (CMA) се противопоставя на сделката поради опасения относно въздействието върху конкуренцията в облачните игри. В петък компанията получи „подробно и сложно" ново предложение от Microsoft и удължи срока си за окончателно решение до 29 август, въпреки че заяви, че ще се стреми да го направи възможно най-скоро.
CMA каза в изявление тази седмица, че сделката трябва да бъде преструктурирана, за да отговори на техните опасения.
Споразумението за сливане между Microsoft и Activision, водещ разработчик на игри като World of Warcraft и Candy Crush Saga, изтича на 18 юли. След тази дата всяка компания ще бъде свободна да се оттегли от сделката, освен ако не договори удължаване.
В Съединените щати Федералната търговска комисия заяви, че сделката ще навреди на потребителите, независимо дали играят видео игри на конзоли или имат абонамент, тъй като Microsoft ще има стимул да изключи конкуренти като Sony Group. Microsoft отговори на това, като предложи 10-годишни лицензи на конкурентите.
След решението на съдията срещу FTC тази седмица, Боби Котик, главен изпълнителен директор на Activision Blizzard, каза: „Нашето сливане ще бъде от полза за потребителите и работниците. Това ще даде възможност за конкуренция, вместо да позволи на утвърдените пазарни лидери да продължат да доминират в нашата бързо развиваща се индустрия."

Станете почитател на Класа