Ръководител на американски мозъчен тръст, обвинен за агент на Китай

Ръководител на американски мозъчен тръст, обвинен за агент на Китай
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    12.07.2023
  • Share:

Ръководителят на американски мозъчен тръст е обвинен, че е действал като нерегистриран агент на Китай, както и че се е опитвал да посредничи при продажбата на оръжия и ирански петрол, съобщиха федералните прокурори в Манхатън.
Гал Луфт, гражданин на Съединените щати и Израел, е обвинен в скланяне и подкупване на бивш високопоставен служител на правителството на САЩ от името на принципали, базирани в Китай през 2016 г., без да се регистрира като чужд агент, както се изисква от закона.
Прокурорите не идентифицираха бившия служител, но казаха, че той е работил като съветник на тогавашния президент Доналд Тръмп по това време. Луфт е обвинен, че е принуждавал съветника да подкрепя политики, благоприятни за Китай, включително чрез изготвяне на коментари от името на съветника, публикувани в китайски вестник.
Акаунт в Туитър, носещ името на Луфт, с повече от 15 000 последователи, информира в туит от 18 февруари, че той е бил арестуван в Кипър „по политически мотивирано искане за екстрадиция от САЩ".
„Никога не съм бил търговец на оръжие", каза Луфт в туита. Той не отговори веднага на директно съобщение, изпратено от Ройтерс с искане за коментар.
57-годишният Луфт беше арестуван през февруари в Кипър по американски обвинения, но избяга, след като беше освободен под гаранция, докато чакаше екстрадиция, казаха прокурорите. В момента той не е в ареста в САЩ.
Луфт е съ-директор на Института за анализ на глобалната сигурност, който се описва като базиран във Вашингтон мозъчен тръст, фокусиран върху енергетиката, сигурността и икономическите тенденции.
Мозъчният тръст не отговори на искане за коментар.
Прокурорите твърдят, че Луфт е посредничила при сделка на китайски компании за продажба на оръжия на страни, включително Либия, Обединените арабски емирства и Кения, въпреки липсата на лиценз за това, както се изисква от законодателството на САЩ.
Той също така е обвинен в организиране на срещи между ирански служители и китайска енергийна компания за обсъждане на петролни сделки, въпреки санкциите на САЩ срещу страната от Близкия изток.

Станете почитател на Класа