Bild: Германия и САЩ блокират официалната молба на Украйна за членство в НАТО

Bild: Германия и САЩ блокират официалната молба на Украйна за членство в НАТО
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    11.07.2023
  • Share:

Германия и САЩ блокират кандидатурата на Украйна за членство в НАТО, съобщи Bild в понеделник, позовавайки се на високопоставен източник.

 

 

Bild: Германия и САЩ блокират официалната молба на Украйна за членство в НАТО

 

 

Миналата седмица британският вестник The Telegraph, позовавайки се на източници от НАТО, съобщи, че на срещата на върха на алианса във Вилнюс на 11-12 юли Германия възнамерява да настоява за отлагане на влизането на Украйна в НАТО поради опасения, че тази стъпка може да доведе до война с Русия.

Освен това Financial Times съобщи, че САЩ и Германия са подложени на натиск от съюзниците в НАТО поради недостатъчната подкрепа за Украйна за влизането й в алианса.

„Мога да потвърдя, че САЩ и Германия блокират официалното заявление на Украйна за членство в НАТО“, каза източник пред Bild.

Според изданието на предстоящата среща на върха във Вилнюс Владимир Зеленски е искал официално да поиска приемането на Украйна в НАТО, като по този начин започне път, който може да отнеме години и изисква прекратяване на въоръжения конфликт.

Но точно поради това искане възнамеряват да блокират «някои важни страни от НАТО», преди всичко Германия и САЩ, които имат еднаква мнение по този въпрос.

Освен това, според Bild, Берлин и Вашингтон оказват натиск върху други членове на НАТО да се присъединят към тяхната позиция.

Срещата на върха на НАТО ще се проведе на 11-12 юли и ще събере лидерите на всички страни от алианса, включително президента на САЩ Джо Байдън. По-рано съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан заяви, че Украйна няма да стане член на НАТО на предстоящата среща на върха на алианса във Вилнюс.

 

 

 

ПП

Станете почитател на Класа