Румънският премиер: Разделянето на Румъния от България за Шенген трябва да бъде анализирано

Румънският премиер: Разделянето на Румъния от България за Шенген трябва да бъде анализирано
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    10.12.2022
  • Share:

Николае Чука посочи, че в този момент се търсят решения по отношение на присъединяването към Шенген с европейските институции и с чешкото председателство, както и с шведската страна, която предстои да поеме председателството

 

 

Румънският премиер и лидер на Национално-либералната партия (НЛП) Николае Чука заяви днес, че усилията за присъединяване на Румъния към Шенген ще продължат и уточни, че разделяне от България по този въпрос е мярка, която трябва да бъде анализирана, предаде БТА като се позовава на Аджерпрес.

"Така, както говорихме с президента на Румъния, така, както говорихме тази сутрин с председателя на Социалдемократическата партия, ще продължим всички усилия за присъединяване към Шенгенското пространство, за да изпълним националната си цел. Имаме това единно политическо решение. Необходимо е да продължим този подход от уважение към румънците, от уважение към нашите европейски партньори", заяви Чука преди заседание на ръководството на НЛП.

Той посочи, че в този момент се търсят решения по отношение на присъединяването към Шенген с европейските институции и с чешкото председателство, както и с шведската страна, която предстои да поеме председателството от началото на следващата година.

На въпрос за евентуално разделяне от България по тази тема, премиерът уточни, че това е "мярка, която трябва да анализираме".

"Това е процес, с който всяка страна трябва да се ангажира индивидуално", добави Николае Чука.

Той отбеляза, че на заседанието на Съвета по правосъдие и вътрешни работи вчера в било обсъждано разделяне от България, но то не е било одобрено от София и от Виена.

 
   
 

 

 

Станете почитател на Класа