Иранските сили стрелят по лицата и гениталиите на протестиращи жени

Иранските сили стрелят по лицата и гениталиите на протестиращи жени
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    10.12.2022
  • Share:

Иранските сили за сигурност атакуват жени на протестите срещу режима със стрелба по лицата, гърдите и гениталиите им, според интервюта с медици от цялата страна.
Лекари и медицински сестри – лекуващи демонстрантите тайно, за да избегнат арест – казаха, че за първи път са наблюдавали практиката, забелязвайки, че жените често пристигат с различни от мъжете рани, които по-често имат сачми в краката, задните части и гърбовете си.
Макар прекъсването на интернет да скри голяма част от кървавите репресии срещу протестиращите, снимките, предоставени от медиците на Guardian, показват опустошителни рани по телата им от така наречените птичи сачми, които силите за сигурност са изстреляли по хората от близко разстояние.
The Guardian разговаря с 10 медицински специалисти, които предупредиха за сериозността на нараняванията, които могат да оставят стотици млади иранци с трайни увреждания. Изстрелите в очите на жени, мъже и деца са особено чести, казаха те. Лекар от централната провинция Исфахан каза, че вярва, че властите се насочват към мъжете и жените по различни начини, „защото искат да унищожат красотата на тези жени".
Травматизиран от опита си, лекарят – който като всички цитирани медицински специалисти говори при условие за анонимност поради страх от репресии – каза, че му е било трудно да се справи със стреса и болката, на които е бил свидетел.
Някои от другите медицински специалисти обвиниха силите за сигурност, включително прорежимната милиция Басидж, че пренебрегват практиките за контрол на безредици за стрелба с оръжия в краката, за да се избегне увреждане на жизненоважни органи.
Един лекар от Карадж, град близо до Техеран, каза „Силите за сигурност стрелят по лицата и интимните части на тялото на жените, защото имат комплекс за малоценност. И те искат да се отърват от сексуалните си комплекси, като наранят тези млади хора". Министерството на външните работи беше потърсено за коментар по обвиненията на медиците, но все още няма отговор.

Станете почитател на Класа