Меркел: „Опит да се даде време на Украйна“

Меркел: „Опит да се даде време на Украйна“
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    09.12.2022
  • Share:

„Споразуменията от Минск бяха подписани, за да дадат време на Украйна да направи страната по-силна. Тя също използва това време, за да стане по-силна, както се вижда днес. Украйна от 2014-2015 г. не е съвременната Украйна", каза бившият германски канцлер Ангела Меркел (на поста от 2005 до 2021 г.) в интервю за вестник Zeit.
Според нея "на всички е било ясно, че конфликтът е в застой и проблемът не е решен, но точно това даде на Украйна безценно време". Тя изрази съмнение, че по онова време държавите от НАТО биха могли да подкрепят Киев в степента, в която го правят сега.
Меркел беше канцлер на Германия, когато през 2014 г. се случи държавният преврат в Украйна и с нейно участие бяха сключени Минските споразумения за уреждане на конфликта в Донбас.
На 22 февруари руският президент Владимир Путин заяви, че след признаването на ДНР и ЛНР Минските споразумения вече не съществуват и това не е по вина на Русия. Според него споразуменията са били убити от сегашния режим в Киев много преди признаването на републиките в Донбас.

Станете почитател на Класа