Ромски лидери призоваха за спокойствие след втория ден на насилие в Гърция

Ромски лидери призоваха за спокойствие след втория ден на насилие в Гърция
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    09.12.2022
  • Share:

Ромски лидери в Гърция призоваха за спокойствие след втория ден на бурни протести, предизвикани от полицейската стрелба по тийнейджър, който е в интензивно отделение.
Възмущението от инцидента, който се случи в Солун, когато 16-годишното момче излезе от бензиностанция, без да плати сметка от 20 евро за гориво, изведе хиляди хора на улиците и сблъсъци избухнаха в големите градски центрове.
„Трябва да бъдем сдържани. Апелирам към всички да се успокоят", каза Панайотис Самбанис, който оглавява Федерацията на ромите в страната.
Съобщава се за най-малко ранени 10 полицаи, при безредиците в Атина и Солун, докато протестиращите отбелязваха и 6 декември годишнината от фаталната полицейска стрелба по Александрос Григоропулос, друг тийнейджър, през 2008 г.
Гръцкият министър на гражданската защита каза, че „стрелбата тази седмица по ромското момче, идентифицирано като Костас Франгулис, се разследва и всеки трябва да уважава това".
„Вчерашните атаки и нараняванията, нанесени от полицейски служители, трябва да бъдат единодушно осъдени", каза Такис Теодорикакос, който отговаря за обществения ред. „Ние подкрепяме полицията, но винаги придържайки се стриктно в рамките на закона. Законът е за всички без изключение."
Франгулис е хоспитализиран в критично състояние, след като е бил прострелян в главата, когато моторизирано полицейско отделение, предупредено за инцидента от собственика на бензиностанцията, реагирало, преследвайки пикапа му.
Полицаят, който призна, че е натиснал спусъка и оттогава е отстранен, е изправен пред обвинения в опит за непредумишлено убийство с възможно умишлено и незаконно използване на служебния си пистолет. Пред прокурор, той каза, че целта му е било колелото на автомобила и че е открил огън само два пъти, след като тийнейджърът се е опитал да блъсне един от преследващите го полицейски патрули, което е поставило живота на неговите колеги в опасност.

Инцидентът не само подчерта това, което широко се възприема като култура на злоупотреба и безнаказаност в гръцката полиция, но разгневи ромската общност, като мнозина вярват, че Франгулис е умишлено набелязан, защото е бил член на малцинствена етническа група. Групи за защита на човешките права повториха това мнение.
Като ехо от тези протести, демонстранти, включително много роми, водеха улични битки с полицията, хвърляйки камъни и бензинови бомби, а служителите отговориха със сълзотворен газ и шокови гранати.
С нарастващото напрежение министърът на гражданската защита предупреди „да не се повтарят тези ужасни събития", като каза, че е погрешно двата инцидента да се свързват.

Станете почитател на Класа