Талибаните с първата публична екзекуция, откакто превзеха Афганистан

Талибаните с първата публична екзекуция, откакто превзеха Афганистан
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    09.12.2022
  • Share:

Талибаните екзекутираха мъж, обвинен в убийство в Западен Афганистан, каза техен говорител в сряда, в първата официално потвърдена публична екзекуция, откакто групата превзе страната миналата година.
Екзекуцията в западната провинция Фарах била на мъж, обвинен в смъртоносно намушкване на друг мъж през 2017 г., каза говорителят на талибаните Забихула Муджахид, и на нея присъствали висши служители на групировката. Екзекуцията е извършена от бащата на жертвата, който е прострелял мъжа три пъти, добави Муджахид в по-късно изявление.
Случаят е разследван от три съдилища и е разрешен от върховния духовен лидер на групата, който е базиран в южната провинция Кандахар, каза Муджахид. Повече от дузина високопоставени талибански служители са присъствали на екзекуцията, добави той, включително изпълняващият длъжността министър на вътрешните работи Сираджудин Хакани и действащият вицепремиер Абдул Гани Барадар, както и върховният съдия на страната, изпълняващ длъжността външен министър и изпълняващ длъжността министър на образованието.
Екзекуцията идва, след като върховният съд на страната обяви, че през последните седмици в няколко провинции са извършени публични бичувания на мъже и жени, обвинени в престъпления като грабеж и изневяра, възможно връщане към обичайните практики по време на твърдото управление на талибаните през 90-те години.
Миналия месец говорител на службата по правата на човека на ООН призова талибаните незабавно да спрат публичното бичуване в Афганистан.
Върховният духовен лидер на талибаните, Хайбатула Ахундзада, се срещна със съдиите през ноември и каза, че те трябва да изпълняват наказания в съответствие с шериата, според изявление на съда.
Публично бичуване и екзекуции чрез убиване с камъни имаше при предишното управление на талибаните от 1996-2001 г.

Станете почитател на Класа