Путин ще участва в срещата на върха на ОДКС в Ереван

Путин ще участва в срещата на върха на ОДКС в Ереван
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    24.11.2022
  • Share:

Руският президент Владимир Путин ще посети Ереван, за да участва в сесията на Съвета за колективна сигурност, основният орган на ръководения от Москва блок, известен като Организацията на договора за колективна сигурност (ОДКС).
Очаква се на срещата да присъстват премиерът на Армения Никол Пашинян, президентът на Беларус Александър Лукашенко, президентът на Киргизстан Садир Жапаров и президентът на Таджикистан Емомали Рахмон. Участието на казахстанския лидер Касим-Жомарт Токаев, който спечели безапелационно предсрочните президентски избори на 20 ноември, вече е под въпрос, тъй като церемонията по встъпването му в длъжност е на 26 ноември.
Пресслужбата на Кремъл по-рано съобщи, че срещата на върха в Ереван ще се фокусира върху ключови области на сътрудничество в рамките на организацията, както и върху важни международни и регионални проблеми.
Срещата на върха ще бъде предшествана от срещи на министрите на външните работи и на отбраната, както и от среща на секретарите на съветите за национална сигурност от страните-членки на ОДКБ.
Очаква се участниците в тези събития да обсъдят военно-политическата обстановка в зоните на колективна сигурност, както и външна политика, военно и антитерористично сътрудничество в рамките на ОДКБ и мерки за укрепване на системата за колективна сигурност.
По-рано секретариатът на ОДКС заяви, че лидерите ще обърнат специално внимание на механизма на организацията за реагиране при кризи и съвместните мерки за подпомагане на Армения на фона на последното напрежение по границата й с Азербайджан.
Армения очаква участниците в срещата в сряда да дадат ясна политическа оценка на действията на Азербайджан на общата граница и да приемат пътна карта за възстановяване на териториалната цялост на страната.
Очаква се президентът на Беларус Александър Лукашенко да разкрие приоритетите на председателството на страната си в организацията през следващата година. Освен това Съветът за колективна сигурност ще обсъди въпроса за генералния секретар на ОДКС в светлината на предстоящата ротация на 1 януари 2023 г.
Сегашният генерален секретар на организацията Станислав Зас каза след среща с беларуския лидер в началото на ноември, че „Минск е изложил набор от традиционно прости приоритети: организацията трябва да се съсредоточи върху належащи проблеми, а не върху абстрактни и измислени въпроси."
Темата за Афганистан и заплахите, идващи от страната, остават в центъра на вниманието на организацията. Президентът на Таджикистан Емомали Рахмон по-рано заяви, че терористичните групи укрепват позициите си в Афганистан, включително с помощта на съвременни цифрови технологии. По думите му подобни групировки остават сериозна заплаха за целия регион на Централна Азия. В същото време правителството на Таджикистан многократно е изразявало загриженост от нарастването на трафика на наркотици от Афганистан. Според главната прокуратура на страната количеството контрабандни афганистански наркотици, заловени в Таджикистан, почти се е удвоило от 2020 г. насам.

Станете почитател на Класа