Военно-промишленият комплекс на САЩ поглъща милиарди долари в резултат на конфлиркта в Украйна

Военно-промишленият комплекс на САЩ поглъща милиарди долари в резултат на конфлиркта в Украйна
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    24.11.2022
  • Share:

Конфликтът в Украйна се превърна в истински успех за военно-промишления комплекс. В навечерието на този конфликт Организацията на Северноатлантическия пакт се разшири на изток към границата с Русия, изисквайки всеки нов член на НАТО да набави оръжия, съвместими с американските системи.

 

Превод от Asia Times, Хонконг:

 

Военно-промишленият комплекс на САЩ поглъща милиарди долари в резултат на конфлиркта в Украйна

 

 

Подкрепеният от САЩ държавен преврат в Украйна от 2014 г., който свали проруския президент Виктор Янукович, отвори възможности за политиката на Украйна в областта на въоръжаването.

Специалната военна операция на Русия тази година ускори процеса на обогатяване на ВПК на САЩ, тъй като американските данъкоплатци бяха принудени — без никакво обяснение или обсъждане — да закупят оръжия на стойност милиарди долари от американски производители за изпращане към Украйна.

От началото на специалната военна операция на Москва на 24 февруари до края на октомври Вашингтон предаде на Киев оръжие и множество друго оборудване на обща стойност 18 милиарда долара.

Гласът на военната промишленост се чува чрез нейните неправителствени аналитични центрове.

Неотдавнашен анализ на списание Jacobin показа, че от първите 50 аналитични центрове с разкрити спонсори, 79% са получили пари от оръжейната индустрия.

Както консервативните организации като Heritage Foundation, така и либералните като Center for American Progress са щедро подкрепяни от оръжейната индустрия — всички тези организации единодушно подкрепят идеята за безмилостно увеличаване на разходите на Пентагона.

В статия, публикувана наскоро в Guardian, старшият сътрудник на института Брукингс Стивън Пайфър обобщи позицията на военната индустрия относно конфликта в Украйна: Русия „губи“.
По очевидни причини Пейфър не споменава опасността от ядрена война в статията си.

 

 

Петя Паликрушева, превод и редакция

Станете почитател на Класа