Кремъл: Не е изключено в Москва да има среща между президентите на Турция и Сирия

Кремъл: Не е изключено в Москва да има среща между президентите на Турция и Сирия
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    24.11.2022
  • Share:

 

На срещата в Астана между представители на Русия, Турция и Иран руската делегация се е опитала да убеди турската страна да се въздържа от пълномащабна сухопътна операция в Сирия, съобщи специалният пратеник на Путин Александър Лаврентиев

 

 

Не е изключено в Москва да има среща между президентите на Турция и Сирия, Реджеп Тайип Ердоган и Башар ал Асад. Това заяви днес специалният пратеник на Кремъл за Сирия Александър Лаврентиев след 19-ата международна среща на т. нар. Тройка от Астана (Иран, Русия и Турция), създадена с цел решаване на сирийския конфликт, предадоха ТАСС и БТА.

"Винаги съществува възможност. Винаги сме се обявявали и даже преди сме разглеждали възможността за организирането на такава среща", каза Лаврентиев в отговор на въпрос дали може да има турско-сирийска среща на върха в Москва. Лаврентиев уточни, че според турската страна засега обаче няма условия за такава среща. Тя би била "полезна и символична като цяло", добави в същото време той.

През последните месеци се засилиха информациите, че изглежда отношенията между Ердоган и Асад се затоплят. През септември бе съобщено, че турският президент е бил готов да се срещне с Асад на срещата на върха на ШОС в Самарканд. Асан обаче не беше на срещата.

Преди това четири източника съобщиха на Ройтерс, че шефът на турското разузнаване е провел множество срещи със сирийския си колега в Дамаск през последните седмици, което се приема като знак за усилията на Русия да насърчи затопляне на отношенията между държавите.

На срещата в Астана между представители на Русия, Турция и Иран руската делегация се е опитала да убеди турската страна да се въздържа от пълномащабна сухопътна операция в Сирия, добави Лаврентиев.

Според него е възможно Кюрдската работническа партия (ПКК), която според турските власти стои зад атентата на 13 ноември в Истанбул, да е получила „сигнал“ за извършването му.
„Ние не можем да кажем, че ето, тези терористични актове, зад които, както ни съобщиха нашите турски партньори, стои Кюрдската работническа партия, са някаква самодейност от страна на тази структура, а вероятно все пак им е бил даден някакъв сигнал“, каза той.

Лаврентиев определи политиката на САЩ в Североизточна Сирия като деструктивна и обвини „колективния Запад“, че разглежда Сирия като терен за противопоставяне с Русия и че не позволява ситуацията в страната да се стабилизира.

Междувременно турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Турция ще предприеме действия и по суша срещу кюрдските бойци, които сега атакува в Сирия и Ирак по въздух, но ще избере най-подходящия момент за това, предаде турската държавна телевизия ТРТ Хабер.

В изказване пред парламентарната група на своята Партия на справедливостта и развитието (ПСР) Ердоган сподели информация във връзка с действията, които Турция планира в контекста на извършените терористични нападения в страната.

"Бомбеното нападение, извършено на бул. "Истиклял" в Истанбул, беше изяснено с неговите извършители и техните връзки в кратък срок. Терористката, заложила бомбата, и много хора, които са ѝ помагали, бяха заловени в страната и извън нея и изправени пред съда. Който и да е замесен в това деяние, от върха до дъното, ще бъде открит, където и да се намира, и ще бъде подведен под отговорност за пролятата невинна кръв", заяви турският лидер.

По думите му сега Турция разполага с възможности и власт да идентифицира, залавя и наказва терористите, участващи в нападения срещу нейната територия и народ, както и всички онези, които им помагат.

"Истинските лица на тези, които осъдиха акта в Истанбул с крокодилски сълзи, се разкриха от реакцията им на операциите, които започнахме веднага след това", каза още Ердоган.

Турция започна рано в неделя въздушна офанзива по позиции на кюрдските бойци в Сирия и Ирак. Страната обвинява бойците на терористичната Кюрдска работническа партия (ПКК) и сирийските кюрдски Сили за защита на народа (СЗН), че са отговорни за атентата в центъра на Истанбул на 13 ноември. Анкара разглежда ПКК и СЗН като две разклонения на една и съща организация.

Макар че много държави осъдиха тероризма и поднесоха съболезнования на Турция за атентата, редица сред тях реагираха на предприетите в акт на отмъщение действия на Турция в Сирия и Ирак с призиви за сдържаност и деескалация на напрежението.

"С последния инцидент отново стана ясно, че силите, които ни уверяваха, че няма да има заплаха за страната ни от контролираните от тях райони в Сирия, не могат и няма да спазят обещанията си", каза още Ердоган, очевидно визирайки районите в Сирия под контрола на САЩ и Русия. Той добави, че Турция има право да се погрижи сама за себе си, ако дадените ѝ обещания и подписаните споразумения не са спазвани от отсрещната страна.

Според Ердоган "терористичната организация се е съсредоточила върху нападения през границата, тъй като губи способността си да извършва действия на територията на Турция".

"Ако изразим този факт с числа, например през 2015 г. терористичната организация е извършила 26 нападения в нашата страна, през 2016 г. - 44 нападения, а през 2017 г. - 9 нападения. През последните години този брой е намалял до 2 или 3 атаки годишно", каза президентът.

По думите му през последните седем години 153 служители на службите за сигурност и 173 граждани са загинали в 87 отделни терористични акта, извършени от ПКК и свързаните с нея организации в населени места в пределите на Турция.

 
 
   
 

 

 

Станете почитател на Класа