Путин откри паметник на Фидел Кастро в Москва

Путин откри паметник на Фидел Кастро в Москва
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    23.11.2022
  • Share:

Русия е готова да си сътрудничи с всички приятелски държави, които имат интерес към развитието на Северния морски път. Това заяви руският президент Владимир Путин на тържествена церемония по спускането на вода на атомния ледоразбивач “Якутия” и по издигането на националния флаг на друг атомен ледоразбивач - “Урал”.

 

Владимир Путин се включи в официалната церемония в Балтийския корабостроителен завод в Санкт Петербург по видеоконферентна връзка от кабинета си. По думите му мащабното и системно обновяване на флота от ледоразбивачи ще затвърди статута на Русия като“велика арктическа държава”.

Путин изтъкна също така стратегическото значене на Северния морски път.

 

Путин откри паметник на Фидел Кастро в Москва и разказа последния им  разговор (видео) | Днес.dir.bg

 

"Развитието на този изключително важен транспортен коридор ще позволи на Русия да разкрие напълно експортния си потенциал и да създаде ефктивни логистични маршрути, включително в Югоизточна Азия. Между другото, ние сме открити за сътрудничество с нашите партньори. С онези, които искат да работят с Русия".

След това Владимир Путин откри в Москва заедно с кубинския си колега Мигел Диас-Канел паметник на Фидел Кастро. В речта си Путин нарече Кастро “легендарна личност и символ на цяла една епоха”.

"Фидел и неговите съратници винаги самоотвержено са защитавали суверенитета на родината си. Не са позволили да я сломят интервенцията на наемниците, санкциите, финансово-икономическото ембарго и опитите за външна изолация".

На последвалата двустранна среща в Кремъл Мигел Диас-Канел заяви, че и Русия, и Куба са обект на несправедливи санкции и имат общ враг в лицето на Съединените щати, отбелязва БНР.

Станете почитател на Класа