Европа си отдъхна! Макрон е преизбан за президент на Франция! Марин Льо Пен призна загубата си!

Европа си отдъхна! Макрон е преизбан за президент на Франция! Марин Льо Пен призна загубата си!
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    25.04.2022
  • Share:

 

В победното си слово Макрон се обяви за едно по-силна Европа и за Франция на иновациите, екологията и равенството между половете. Хората развяват френското знаме и празнуват за победата на своя избраник.

 

Президентът на Франция Еманюел Макрон печели втория тур на президентските избори с 58,2 процента от гласовете срещу 41,8 процента за съперничката му Марин Льо Пен, показват резултатите от екзитпол на компанията за социологически проучвания Ипсос, оповестени от телевизия "Франс 24".

Победата на Макрон бе потвърдена още от Френския институт за изследване на общественото мнение (ИФОП) и други водещи социологически агенции.

 

Съперничката му призна поражението си, но го оцени като победа от гледна точка на резултата.

 

Хиляди очакваха новия стар президент на Марсово поле пред Айфеловата кула, където той обеща да произнесе победната си реч.

 

Множеството посрещна Макрон с възгласи и под звуците на "Марсилезата".

 

Видимо развълнуван, Макрон се приемаше поздрави и се здрависваше с хората. Първите му думи на трибуната пред осветената Айфелова кула бяха на благодарност - към сподвижниците от екипа му, доброволците и хората, които са гласували за него.

 

В победното си слово Макрон се обяви за едно по-силна Европа и за Франция на иновациите, екологията и равенството между половете.

 

Хората развяват френското знаме и празнуват за победата на своя избраник.

 

Макрон вече получи поздравите на председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен и на британския премиер Борис Джонсън. 

 

Ако оповестените от тях резултати бъдат потвърдени от официалното преброяване на бюлетините, Макрон ще бъде първият френски президент от 20 години, който печели втори мандат. За последно това направи Жак Ширак през 2002 г.

 

Той е най-младият човек, заемал президентския пост (на 39 години), като стига до него след изключително кратка кариера във финансовия сектор и политиката.

 

Преди пет години Макрон постигна категорична победа на втория тур срещу Льо Пен и стана най-младият френски президент на 39 години.

 

На Макрон предстои тежка битка, за да запази парламентарното си мнозинство на изборите през юни, отбеляза Асошиейтед прес.

Рекордно ниска бе избирателната активност. Делът на хората, които не гласуваха на втория тур, бе 27,8 процента по данни на ИФОП. По-висок процент на негласували е бил отчетен в далечната 1969 г. (31,3 процента).

Ефектът на "републиканския фронт", както се нарича инициативата за обединение срещу крайната десница на избори, бе по-слаб от предишни години, което показва едно по-разединено общество, отбеляза Франс прес. На изборите през 2017 г. Макрон победи Льо Пен с 66,10 срещу 33,90 процента.

 

Няколко европейски лидери и политици поздравиха френския президент Еманюел Макрон за победата му на изборите във Франция, съобщи Асошиейтед прес.

"Заедно ще движим напред Франция и Европа", написа на френски в "Туитър" председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен. Нидерландският премиер Марк Рюте също написа на френски в социалната мрежа, че се надява двамата да продължат конструктивното сътрудничество в ЕС и НАТО. В Германия представители на целия политически спектър заявиха подкрепа, в това число от либералната Свободната демократическа партия, "Съюз 90/Зелени" и консервативния Християндемократически съюз.

Британският премиер Борис Джонсън каза, че е щастлив, че ще продължат да работят заедно, а италианският премиер Марио Драги заяви в комюнике, че победата на Макрон е "чудесна новина за цяла Европа".

Льо Пен произнесе следизборната си реч първа и благодари на всички избиратели, които са я подкрепили. Въпреки че загуби, тя оцени резултата си сам по себе си като победа и определи вота като исторически.

"Никога няма да изоставя французите. Да живее републиката! Да живее Франция", каза тя пред сподвижниците си, които я аплодираха.

 

Победата на Макрон в неделя беше очаквана, тъй като социологическите проучвания предвиждаха предимство на президента. То се увеличи след единствения телевизионен дебат между двамата кандидати преди балотажа по-рано тази седмица.

 

"Ще има приемственост в правителствената политика, защото президентът е преизбран. Но ние също чухме посланието на френския народ", каза министърът на здравеопазването Оливие Веран пред BFM TV.

 

В страната предстоят и парламентарни избори тази година, като има практика действащото правителство да подава остава веднага след президентските избори, за да остави държавния глава да реши кога да я приеме.

 

Макрон ще се надява на по-малко сложен втори мандат, който ще му позволи да осъществи визията си за пробизнес реформи и по-тясна интеграция в ЕС след първия мандат, помрачен от протести, след това от пандемията и накрая от нахлуването на Русия в Украйна.

 

Но той ще трябва да спечели онези, които подкрепиха опонентите му, и милионите французи, които не си направиха труда да гласуват.

 

Въз основа на официалните данни социологическите организации изчислиха, че процентът на въздържалите се е бил 28%, което, ако се потвърди, ще бъде най-високият процент негласували на втори тур на президентските избори от 1969 г. насам.

 

Резултатът от първия тур на 10 април остави 44-годишния Макрон в стабилна, но не и неоспорима позиция да запази президентския пост.

 

Убеждаването на поддръжниците на твърдолинейния кандидат, класирал се на трето място Жан-Люк Меленшон, да не се притесняват и да гласуват за бившия инвестиционен банкер, беше ключов приоритет за Макрон във втората фаза на кампанията.

 

Макрон също така ще трябва да гарантира, че партията му ще намери силна подкрепа сред обикновените хора, за да запази контрола върху парламентарното мнозинство на парламентарните избори, които ще се състоят през юни, за да избегне неудобно "съжителство" с премиер, който не споделя политическите му възгледи.

 

Boйнaтa в Уĸpaйнa paзгpaничи двaмaтa ĸaндидaти в cвoитe ĸaмпaнии. Oфициaлнo и Maĸpoн, и Льo Πeн ocъждaт pycĸaтa инвaзия, нo ĸpaйнoдecният пpeтeндeнт зa пocтa имa пo-тecни вpъзĸи c Kpeмъл и пpeз 2014 г. пpизнa aнeĸcиpaния пoлyocтpoв Kpим зa pycĸи.

 

Cмятa ce, чe зa пpeдишнитe пpeзидeнтcĸи избopи, ĸoитo Льo Πeн зaгyби, тя e пoлyчилa 9 млн. eвpo зaeм oт pycĸa бaнĸa. Πo тoзи пoвoд пo вpeмe нa дeбaтa мeждy двaмaтa ĸaндидaти пpeз ceдмицaтa Maĸpoн ce oбъpнa ĸъм Льo Πeн c дyмитe: "Koгaтo Bиe гoвopитe c Pycия, Bиe нe гoвopитe ĸaтo c пoлитичecĸи лидep, a ĸaтo c Baшия бaнĸep“.

 

 

 

Станете почитател на Класа