Мета инвеститорите се подготвят за трудно тримесечие, след като акциите спаднаха

Мета инвеститорите се подготвят за трудно тримесечие, след като акциите спаднаха
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    25.04.2022
  • Share:

Meta претърпя исторически спад в стойността по-рано тази година на фона на голямото ребрандиране и промени в бизнес модела си – и инвеститорите се подготвят за още едно трудно тримесечие. Meta загуби рекордните 230 милиарда долара пазарна стойност след разочароващ отчет за печалбите през февруари, в който разкри, че Facebook е регистрирал първия си спад в ежедневния брой потребители.


Това не беше напълно неочаквано: главният изпълнителен директор Марк Зукърбърг предупреди, че новите правила за поверителност от Apple могат да струват на компанията 10 милиарда долара загубени продажби тази година. Регламентите не позволяват на Meta да събира определени потребителски данни и накараха компанията да промени някои от основните си рекламни бизнес модели.


Компанията предупреди в доклада от последното тримесечие, че растежът на годишна база може да продължи да бъде засегнат от тези проблеми през първото тримесечие на 2022 г. „Очакваме продължаване на насрещните ветрове както от засилената конкуренция за времето на хората, така и от изместването на ангажираността в рамките на нашите приложения към видео повърхности като Reels, които осигуряват приходи на по-ниски цени от Feed и Stories", каза финансовият директор Дейвид Венър в изявление.


Обръщането на Meta към видеото представлява усилие за задържане на младите потребители – ключова рекламна демографска група, която напуска Facebook и Instagram масово. Възрастовата група осигурява 97% от приходите на Meta, показват документите, изтекли от компанията, но те се примамват от конкуренти като TikTok.


Междувременно, собствената платформа за виртуална реалност на компанията, Metaverse, изсмуква големи суми финансиране от основни бизнеси като Facebook и Instagram. Meta насочи 10 милиарда долара финансиране в платформата само през 2021 г. – повече от 10 пъти повече от това, което плати за придобиване на Instagram през 2012 г. Metaverse е изправена пред дълъг път към рентабилност, каза Радж Шах, анализатор в консултантската фирма Publicis Sapient. Успешната монетизация често изисква критична маса потребители – Facebook например има близо 3 милиарда. Но неговата марка Metaverse Horizon World в момента има само 30 000 по целия свят.


Потребителските цифри са от решаващо значение за успеха на Meta – и историческата загуба на потребителите на нейната Facebook платформа беше един от най-влиятелните изводи от отчета за четвъртото тримесечие на 2021 г. Тази загуба подчерта, че най-голямото краткосрочно предизвикателство за Meta е да спре спада в употребата. Потребителските цифри вероятно ще бъдат допълнително засегнати от забраните на Meta продуктите в Русия, която е домакин на милиони потребители.

 

Станете почитател на Класа