Защо светът разлюбва Netflix

Защо светът разлюбва Netflix
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    25.04.2022
  • Share:

Акциите на Netflix загубиха повече от 35% от стойността си в Ню Йорк в сряда, след като стрийминг гигантът обяви, че е загубил повече от 200 000 абонати през първите три месеца на годината и очаква да загуби още 2 милиона през следващите тримесечие.


Резкият спад изтри 50 милиарда долара от стойността на Netflix и идва, когато абонатите преосмислят своя ангажимент към стрийминг услугите, чийто брой нарасна рязко през привързаните към дома месеци на локдауна. Netflix очакваше, че ще добави 2,5 милиона клиенти през първото тримесечие.


Редица конкурентни услуги, включително Disney, Warner Bros Discovery и Paramount, често с по-дълбоки библиотеки със съдържание, също навлязоха на пазара. Акциите на Netflix, които вече паднаха с 40% за годината, сега спаднаха от 700 долара през ноември до 244 долара, когато пазарът се отвори, спад от около две трети.


По отношение на капитализацията, Netflix сега струва 1009 милиарда долара, цифра, която ще затрудни неговото базирано в Лос Гатос, Калифорния ръководство да набере пари за финансиране на инвестицията за производство на съдържание, от което зависи растежът на абонатите.


Сливането на негативните сили - премахването на пандемията, загубата на 700 000 абонати в Русия, високата потребителска инфлация на много водещи пазари, принуждаваща домакинствата да преосмислят бюджетите си – удари тежко услугата.


„Това не е краят на Netflix, но ще изисква повторно оборудване, може би с видеоигри и други източници на бъдещ растеж", казва Ерик Шифър от The Patriarch Organization. „Те събраха огромно количество абонати, защото хората бяха блокирани в домовете си, но сега са достигнали определено насищане и се срещат с истинска конкуренция."


Моделът на абонамента, според създателите на Sesamy, е на ръба на разочарованието. „Смятаме, че всички тези абонаменти за съдържание, с тяхното лесно влизане и много сложно анулиране, са почти измама".


Голяма част от бързането да се плаче над въображаемия открит гроб на Netflix е отчасти мотивирано от начина, по който успехът на компанията, която привличаше постоянно нови абонати в продължение на повече от десетилетие, беше държана като пример за обществени радио- и телевизионни оператори като Channel 4 и Би Би Си. За кинофилите, други скептици на Netflix, новините за спада на абонаментите носят сладкия аромат на отмъщение. Филмовите фенове все още са недоволни от начина, по който стриймърът оспори финансовия баланс на модела за разпространение в киното. След като Netflix започна да прави свои собствени пълнометражни продукти, филмовият фестивал в Кан забрани филмите, които не са били пуснати във френски кина. Организаторите предупредиха за екзистенциална заплаха за изживяването на голям екран.


Но Netflix се превърна в важна част от филмовата екология, когато Ирландецът съблазни режисьора Мартин Скорсезе в света на стрийминга, а „Силата на кучето" и „Не гледай нагоре" спечелиха номинации за Оскар миналия месец.


Подобно на много добър филмов герой, Netflix имаше скромен произход. Много преди да доминира в развлекателната сцена, това беше непретенциозна услуга за доставка на DVD, точно както Virgin започна като звукозаписна компания, а Amazon някога искаше да продава само книги. Но през 2012 г., същата година, когато стартира във Великобритания, Netflix започна да произвежда свое собствено съдържание. Десет години по-късно компанията има 221,64 милиона абонати в повече от 190 държави.


Може би всичко това е грешка в категорията? Така твърдят някои анализатори. Погрешно приехме, че Netflix е технологичен иноватор, просто защото неговата изключителна експанзия накара много медийни империи да го копират, включително Disney, Warner Brothers, NBC и Paramount, да не говорим за Amazon и Apple. Но Netflix всъщност не се основава на технологията: той е просто доставчик на развлечения, който се превърна в продуцентско студио – и това винаги е много несигурен бизнес. Както казва сценаристът Уилям Голдман, „в шоубизнеса никой не знае нищо". Просто не е възможно хитът да следва хит, дори ако похарчите 55 милиарда долара за телевизионни предавания и филми, както направи Netflix между 2018 и 2021 г.
Истината е, че нито потребителските пазари, нито качествените развлечения могат да се разширяват безкрайно. Ако всички искаме доставка на добри филми и телевизия, трябва да се гарантира, че цената е справедлива и че на артистите се плаща добре. В противен случай, както сухо посочват експертите, „телевизионната култура е застрашена да се върне към ренесансовата ситуация, в която само богатите могат да си позволят добрите неща. Ето защо всички картини тогава бяха на жената на херцога."

Станете почитател на Класа