Открити са девет души от изчезналия край Япония туристическия кораб

Открити са девет души от изчезналия край Япония туристическия кораб
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    25.04.2022
  • Share:

Девет души, повечето от които в безсъзнание, бяха открити от спасителите, след като туристически кораб потъна край северното крайбрежие на Япония с 26 души на борда ден по-рано. По-късно бяха открити 10 безжизнени тела.


„Към 11 часа сутринта (02:00 GMT) самолетите на бреговата охрана са спасили четирима души, местните полицейски самолети също са спасили четирима души, а самолетите на Силите за самоотбрана са спасили един човек от водите или скалистите крайбрежни райони", заяви бреговата охрана на Япония в прессъобщение в неделя. Спасените са откарани в медицински заведения.


По-рано местни служители и медии заявиха, че спасените са в безсъзнание, въпреки че точното състояние на всичките девет не е ясно.


Продължават операциите по издирване и спасяване на други, които все още се водят за изчезнали от Kazu I, който изпрати сигнал за бедствие в 13.13 ч. в събота, че потъва в мразовитите води край северния японски остров Хокайдо.
Властите загубиха контакт с Казу I, след като екипажът съобщи, че водата наводнява в кърмата на кораба и той е започнал да потъва, съобщи обществената телевизия NHK. Екипажът казал, че хората на борда са със спасителни жилетки и корабът се е наклонил под ъгъл от 30 градуса, съобщи NHK. На борда е имало 24 пътници, включително две деца, плюс двама членове на екипажа.


Бреговата охрана изпрати пет патрулни катера и два самолета в търсенето, съобщи NHK. Съобщава се, че са минали около три часа, преди първите спасители да пристигнат на мястото. Средните априлски температури на морето в региона са малко над нулата.


Йошихико Ямада, професор по морски науки в университета в Токай, каза, че корабът вероятно е заседнал, след като е бил хвърлян от големи вълни и е бил повреден и наводнен.


Туристически кораб с такъв размер обикновено не носи спасителни лодки и пътниците може да не са успели да скочат от потъващия кораб, защото прозорците му вероятно са били затворени, за да ги предпазят от силните ветрове, продължи Ямада.


В интервю за телевизия TBS Джун Абе, заместник-председател на Обществото за водно спасяване и изследвания за оцеляване, каза, че ниските температури и силните ветрове биха изложили пътниците на риск от хипотермия.


Според туристическата компания, корабът побира 65 души. Обиколките около полуостров Ширетоко – обект на световното наследство на ЮНЕСКО – обикновено продължават три часа, според оператора.

Станете почитател на Класа