Хиляди са принудени да бягат от горските пожари в Ню Мексико

Хиляди са принудени да бягат от горските пожари в Ню Мексико
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    25.04.2022
  • Share:

Горски пожари, предизвикани от вятъра, унищожиха стотици структури в северната част на Ню Мексико и принудиха хиляди да избягат от планинските села. Пожарите почнаха необичайно рано в началото на годината в югозапада на САЩ. Два горски пожара се сляха северозападно от Лас Вегас, Ню Мексико, и преминаха през 15 мили гора, задвижвани от ветрове над 75 мили в час, унищожавайки повече от 200 сгради, съобщиха държавните власти.


На североизток пожарът на около 35 мили западно от Таос се превърна в най-големия пожар в Съединените щати, принуждавайки евакуация на скаутско ранчо и заплашвайки няколко села.


Горските пожари са най-тежките в югозападната част на САЩ и породиха опасения, че регионът е обхванат от брутална пожарна година след продължила десетилетия суша, съчетана с обилна суха растителност.


Губернаторът Мишел Лухан Гришам обяви извънредно положение в окръзите Колфакс, Линкълн, Сан Мигел, Мора и Валенсия. „Предстои ни по-дълъг, по-опасен и по-драматичен пожарен сезон", каза тя пред репортери, добавяйки, че в щата е имало 20 активни пожара след безпрецедентната ветрови буря в петък.
Тя призова жителите да се въздържат от използване на фойерверки или изгаряне на боклук и да се евакуират, когато бъдат издадени предупреждения за пожар. „Трябва да тръгнете. Рисковете са твърде големи", каза тя.


Според учените промените в климата са намалили снежните покривки през зимата и са позволили по-големи и екстремни пожари да започнат по-рано от обичайното през годината.

Станете почитател на Класа