Кризата на климата води до увеличаване на по-малките пчели

Кризата на климата води до увеличаване на по-малките пчели
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    24.04.2022
  • Share:

Климатичната криза може да доведе до повече пчели с дребно тяло, но по-малко земни пчели, според изследвания, предупреждаващи за потенциални „каскадни" ефекти върху опрашването на растенията и върху цели екосистеми.


Учени от САЩ проучиха повече от 20 000 пчели в продължение на осем години в район на Скалистите планини, за да разберат как различните видове реагират на променящите се климатични условия.


В изследване, публикувано в списанието Proceedings of the Royal Society B, авторите казаха, че субалпийският регион, от който са взели проби, е особено уязвим към изменението на климата с общото затопляне. пролетни температури и по-ранно топене на снега. Те открили, че пчелите с по-голямо тяло и гнезда с кухини, изграждащи питата, намаляват масово с повишаване на температурите, докато по-малките пчели, гнездящи в почвата, се увеличават.


„Нашите изследвания показват, че предизвиканите от климата промени в температурата, снежната покривка и летните валежи могат драстично да променят пчелните съобщества", казаха авторите. Спадът е особено подчертан при пчелите, което според изследователите предполага, че „тази група е по-застрашена при затопляне на климата, отколкото другите пчели в нашата система". Това съвпада с други проучвания, които показват, че пчелите, доминиращите опрашители в много екосистеми, имат по-ниска толерантност към топлина и се преместват в по-хладни региони на по-голяма надморска височина, когато температурите се повишават. Техните открития предполагат, че размерът на тялото на пчелите и поведението на гнездото също могат да ги направят по-уязвими в затоплящия се свят.


В по-широк план, авторите казват, че промените, предизвикани от климата в общностите на опрашителите, „могат да имат каскадни ефекти върху опрашването и функционирането на екосистемата". Например, загубата на по-големи пчели, които са склонни да летят по-далеч за храна, може да означава намаляване на опрашването на по-дълги разстояния.


Насекомите са най-големите опрашители в света: 75% от 115 топ глобалните хранителни култури зависят от опрашването от животни, включително какао, кафе, бадеми и череши, според ООН.


Важен доклад на учените за 2019 г. стигна до заключението, че почти половината от всички видове насекоми в света са в упадък, а една трета може да изчезне напълно до края на века. Един от всеки шест вида пчели е изчезнал регионално някъде по света. Смята се, че основните двигатели на изчезването са загубата на местообитания и употребата на пестициди.

Станете почитател на Класа