Украинци се обучават във Великобритания да използват британски бронирани машини

Украинци се обучават във Великобритания да използват британски бронирани машини
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    23.04.2022
  • Share:

Борис Джонсън разкри, че десетки украински войници се обучават в Обединеното кралство как да използват 120 британски бронирани превозни средства, преди да се върнат с тях, за да се бият във войната срещу Русия.


Британските сили също обучават украинските си колеги в Полша как да използват зенитни ракети, каза премиерът, докато очертава допълнителни подробности за военната помощ на Обединеното кралство за силите на Киев.


„Мога да кажа, че в момента обучаваме украинци в Полша за използване на противовъздушна отбрана и в Обединеното кралство в използването на бронирани превозни средства", каза Джонсън по време на пътуване до Индия, за да се срещне със своя колега. Нарендра Моди.


Обединеното кралство и други западни страни започнаха да доставят на Киев стандартни оръжия на НАТО, които изискват кратки периоди на обучение, така че украинските войници да знаят как да ги използват.


Тази седмица Пентагонът заяви, че ще обучи някои украинци да използват първата партида от 18 американски гаубици „извън страната", преди оръжията да могат да бъдат използвани на бойното поле.


И двете изявления сигнализират за стъпка към по-голямо западно участие във войната, която е фокусирана върху доставката на оръжие на украинските сили и насочена към Русия с широки икономически санкции.


Джонсън ще обсъди с Моди ситуацията в Украйна. Индия, която купува военно оборудване от Русия и се въздържа в началото на март по декларация на ООН, осъждаща действията на Путин в Украйна. По време на пътуването правителството на Обединеното кралство обяви, че ще издаде отворен общ лиценз за износ (OGEL) за Индия, първият, който е разрешило в Индо-Тихоокеанския регион.


Този ход потенциално позволява на Обединеното кралство да изпраща оръжия, без да се налага да ги лицензира за всеки отделен случай. Правителството каза, че OGEL намалява бюрокрацията и съкращава сроковете за доставка на поръчките за отбрана.

Станете почитател на Класа