Германската армия не може да доставя тежки оръжия на Киев

Германската армия не може да доставя тежки оръжия на Киев
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    23.04.2022
  • Share:

Германия не може да изпраща тежки оръжия в Украйна от собствените доставки за Бундесвера, каза министърът на отбраната Кристин Ламбрехт в четвъртък по време на живо тв предаване.


Ламбрехт каза, че следователно ще е необходимо да се създаде така наречената кръгова размяна с партньори от ЕС и НАТО, което означава, че оръжията могат да бъдат доставяни на Украйна от други страни, за което Германия по-късно да ги компенсира. Освен това може да се доставят оръжия съветско производство, каза министърът. "Това може да включва танкове, бойни машини на пехотата и различни алтернативи, които отделните страни биха могли да предложат. В момента обсъждаме това и нещата вървят много бързо", обясни Ламбрехт. Запитана кога Украйна може да получи това тежко въоръжение, германският министър на отбраната каза, че „това може да се случи до дни".


Предложението за кръгова размяна беше представено по-рано от германския вицеканцлер Роберт Хабек, който също е министър на икономиката и климата.


След телевизионна среща със западните лидери във вторник, германският канцлер Олаф Шолц каза, че въоръжените сили на страната до голяма степен са свършили доставките за въоръжаване на Украйна. Въпреки това Киев може да купува оръжия от германски отбранителни компании и тези покупки впоследствие ще бъдат изплатени, добави той. Междувременно германският външен министър Аналена Бербок каза по-рано, че Киев се нуждае от тежко въоръжение и че е ненавременно намирането на извинения за да не се доставя.

Станете почитател на Класа