Макрон срещу Льо Пен: няма място за самодоволство

Макрон срещу Льо Пен: няма място за самодоволство
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    23.04.2022
  • Share:

Преди традиционния президентски дебат в сряда вечерта Еманюел Макрон и Марин Льо Пен теглиха жребий, за да решат кой ще говори първи и по коя тема. След като спечели този предварителен конкурс, г-жа Льо Пен избра да започне с кризата на разходите за живот – горещата тема на кампанията, която й помогна да нормализира успешно обществения си имидж и да изведе френската крайнодясна политика от замръзването.


Както и през 2017 г., г-н Макрон се доказа като много по-способен дебатиращ с по-добро разбиране на политическите детайли. Той също така смути опонента си, като многократно изтъкваше връзките на партията й със съмнителни руски пари след банков заем, изтеглен през 2014 г. Г-жа Льо Пен запази самообладанието си – за разлика от преди пет години – но бе явният губещ.


Преди втория тур в неделя това представлява още една причина умерените френски гласоподаватели да бъдат весели. След период, в който се изправяха косите им, в който надпреварата изглеждаше на острието на ножа, най-новите проучвания показват, че Макрон е установил двуцифрена преднина пред г-жа Льо Пен. Настроението на самодоволство обаче би било неоправдано на две нива. Гласуването в неделя може да доведе до рекорден процент на въздържали се, като особено по-младите избиратели си останат у дома. Това само по себе си показва тревожна степен на разочарование, но последното проучване показва, че малко под половината от тези, които планират да не гласуват, може да променят мнението си в деня, което прави все още възможен близък резултат. По-фундаментално, ако г-жа Льо Пен спечели 40% от гласовете или повече, това все пак ще бъде забележителен пробив за френската крайна десница с далечни последици. В сърцето на Европейския съюз, в една от неговите най-големи и влиятелни държави-членки, ефективно би била легитимирана една авторитарна националистическа програма.


По време на кампанията г-жа Льо Пен омаловажаваше крайнодесните теми, които създадоха реномето на семейството й, но те продължават да представляват заплашителното ядро на нейните амбиции. Нейното предложение за референдум за „гражданството, имиграцията и идентичността", насочено към установяване на набор от нативистки политики от вида „първо французите", би генерирало конституционна криза и би превърнало Франция в измамна държава от ЕС. Вътрешните раздори, причинени от президентството на Льо Пен, ще бъдат допълнени в чужбина от разрушаването на западното единство в решаващ момент.


Неделното състезание е на кантар, какъвто и да е крайният резултат. Откриването „защо това е така" ще бъде решаваща част от предстоящата аутопсия.

Станете почитател на Класа