Барак Обама за опасностите от нерегулиране на БигТех

Барак Обама за опасностите от нерегулиране на БигТех
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    23.04.2022
  • Share:

Технологичните компании трябва да бъдат овладени, за да се справят с „отслабването на демократичните институции по света", каза Барак Обама в обширна основна реч относно опасностите от дезинформацията.


Говорейки в Станфордския университет в Силиконовата долина, бившият президент направи най-обширните си забележки досега относно технологичния пейзаж, който според него „зарежда едни от най-лошите импулси на човечеството. Една от най-големите причини за отслабването на демокрацията е дълбоката промяна, настъпила в начина, по който комуникираме и консумираме информация. Ще позволим ли на нашата демокрация да изсъхне, или ще я направим по-добра? Това е изборът", каза Обама.


Обама все повече фокусира своите пост-президентски съобщения върху дезинформацията и какво трябва да се направи с до голяма степен неконтролираната власт, притежавана от големите технологични компании.


Речта на Обама привлече вниманието към сериозните последици от дезинформацията– включително манипулирането на изборите през 2016 и 2020 г. и нарастването на настроенията против ваксинацията.


Той беше откровен в съжаленията си около избора на Доналд Тръмп, като каза, че администрацията му отдавна е знаела, че Русия има стимул да манипулира американската демокрация.


„Това, което все още ме дразни, е неспособността ми да оценя тогава колко податливи сме били на лъжи и теории на конспирацията", каза Обама.


Обама се насочи към бизнес моделите в сърцето на големите технологични фирми, като отбеляза, че „заразителното съдържание привлича ангажираност, а завесата от анонимност на платформите улеснява разпространението на дезинформация". Той каза, че въпреки че повишаващите се индустриални стандарти са полезни, е необходима солидна регулация за справяне с бизнес моделите на компаниите в социалните медии и начина, по който проектират своите продукти. „Тези компании трябва да имат друга водеща звезда, освен просто да печелят пари и да увеличават пазарния си дял", каза Обама.


Обама одобри Закона за отчетност и прозрачност на платформите, законопроект, внесен от американските сенатори Крис Кунс, Ейми Клобучар и Роб Портман, който ще изисква компаниите за социални медии да споделят определени данни от платформата и да позволяват проверка от независими изследователи. Той призова за реформа на раздел 230, закон, който предпазва платформите от правна отговорност за съдържанието, публикувано на техните сайтове, като каза, че „отмяната на едро не е отговорът, но трябва да обмислим реформи на мярката. Социалните медии са инструмент. В крайна сметка инструментите не ни контролират, ние ги контролираме. От всеки от нас зависи да реши какво ценим и след това да използва инструментите, които са ни дадени, за да развием тези ценности." каза Обама.

Станете почитател на Класа