Китайски анализатори: Санкциите са по-големи от 2014 г., но Русия има начини да им устои

Китайски анализатори: Санкциите са по-големи от 2014 г., но Русия има начини да им устои
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    10.03.2022
  • Share:

Антируските санкции сега «изглеждат по-широка и по-усъвършенствана версия» на това, което западните страни направиха през 2014 г., твърдят китайски анализатори пред Global Times. Още по това време Русия успя да разработи контрамерки, които не позволяват ограниченията да подкопаят нейната икономика. Така че дори и сега, според експертите, страната има начини да устои на натиска на Запада.

 

Китайски анализатори: Санкциите са по-големи от 2014 г., но Русия има начини да им устои

 

 

В стремежа си да повлияят на действията на Москва в Украйна, САЩ и техните съюзници продължават да засилват икономическия натиск върху Русия, налагайки, както казват експертите, „безпрецедентни“ санкции. Експертите обаче отбелязват, че потенциалните ответни действия на Москва, включително възможното използване на цифрова валута от Централната банка, биха могли да помогнат на руската икономика да устои на новите ограничения, пише Global Times.

 

В понеделник, 28 февруари, Министерството на финансите на САЩ обяви забрана за транзакции с Руската централна банка, което може да се приравни със замразяване на нейните активи в САЩ. Забраната засегна и Фонда за национално благосъстояние и Министерството на финансите на Руската федерация. Америка беше последвана от редица съюзници: ЕС наложи санкции на още 26 руснаци, а Обединеното кралство също обяви забрана за своите граждани за финансови транзакции с участието на Централната банка.

 

Експерти считат, че Русия има други начини да се справи с трудностите и се съмняват, че икономическите основи на страната ще бъдат подкопани поради санкциите.

 

Една от причините е, че Русия вече бе изправена пред подобни финансови ограничения през 2014 г., когато активите на редица руски компании бяха замразени, а картите на някои руски банки бяха спрени. През този период финансовите пазари реагираха на ситуацията по подобен начин. Но тогава ограниченията не успяха да подкопаят руската икономика и страната предприе редица успешни ответни мерки, за да предотврати кризата.

 

„Мащабът и силата на тази вълна от нови финансови санкции са безпрецедентни, но тъй като някои от тези мерки вече бяха въведени през 2014 г., последните ограничения изглежда са по-широка и по-напреднала версия на това, което западните страни направиха тогава. Мисля, че Русия вече е измислила начини да отговори на тези санкции“, заяви Сю Венхонг от Института за руски, източноевропейски и централноазиатски изследвания към Китайската академия на социалните науки.

 

Някои методи вече са използвани, обръща внимание Global Times. Кремъл наскоро въведе забрана за предоставяне на заеми в чуждестранна валута на нерезиденти и прехвърляне на чуждестранна валута към чуждестранни банки. Ръководителят на Централната банка Елвира Набиулина също увери, че собствената система за финансови съобщения на Русия, която може да замени международния SWIFT в страната, работи безпроблемно. А увеличаването на основния лихвен процент на Централната банка от 9,5% на 20% вече изглежда помогна за стабилизиране на рублата.

 

Както отбелязва Чен Цзя, изследовател от Международния валутен институт в Китайския университет «Ренмин», друг начин за заобикаляне на контролираната от САЩ система SWIFT може да бъде въвеждането на цифрова руска валута. А Сун Куи, президент на Изследователския институт за съвременна руско-китайска регионална икономика, припомни, че Русия все още разполага с огромни ресурси, които могат да поддържат икономиката й в условията на санкции.

 

 

Петя Паликрушева, превод и редакция

Станете почитател на Класа