Meta ограничи достъпа до RT и Sputnik в ЕС

Meta ограничи достъпа до RT и Sputnik в ЕС
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    03.03.2022
  • Share:

Гигантът на социалните медии Meta, чиито дъщерни дружества включват Facebook, Instagram и WhatsApp, ще ограничи достъпа до руските медии Russia Today и Sputnik на територията на Европейския съюз, съобщи в понеделник вицепрезидентът на компанията Ник Крег в Twitter.


„Получихме искания от различни правителства и ЕС да предприемем по-нататъшни действия по отношение на руските държавно контролирани медии. Като се има предвид изключителния характер на настоящата ситуация, понастоящем ще ограничим достъпа до RT и Sputnik в целия ЕС", написа той.


Списъкът на страните, които ще бъдат засегнати от ограниченията, наброява 27 европейски държави, в които вече е блокиран достъпът до акаунтите на Sputnik в Instagram.


„Поради решение на правителство, съд или друга агенция, достъпът до вашия акаунт е ограничен в този регион", гласи предупреждението на платформата при опит да отворите акаунта на медиите.


Блокирането на различни руски медии в страните от Европейския съюз се счита за една от санкциите във връзка със специалната военна операция, която Русия провежда на украинска територия, обяви миналата неделя председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Забраната ще засегне RT, Sputnik и техните дъщерни дружества, обясни тя и добави, че ЕС разработва необходимите инструменти за осъществяването й.

Станете почитател на Класа