Байдън ще наложи перманентна забрана на сондирането за нефт и газ във федерална собственост

Байдън ще наложи перманентна забрана на сондирането за нефт и газ във федерална собственост
  • Written by:  Е.Аврамов
  • Date:  
    28.01.2021
  • Share:

Съобщава се, че президентът Джо Байдън ще забрани всички нови разрешителни за сондиране на нефт и газ във федерална земя, в продължение на неговите усилия, насочени към забавяне на климатичните промени. Но усилията му вече предизвикаха вълнения дори сред собствените му избиратели.


Въпреки че администрацията на Байдън не е потвърдила или отрекла новината, заповед вероятно ще има, като се има предвид, че Байдън изрично обеща да я подпише по време на кампанията и след като неговият изпълняващ длъжността министър на вътрешните работи Скот де ла Вега подписа временна заповед за същото миналата седмица.


Заповедта вероятно ще бъде придружена от директива, нареждаща на правителството да опази 30 процента от всички федерални земи и води през следващото десетилетие, определяща изменението на климата като проблем на националната сигурност, както и задължителни регулатори за намаляване на емисиите на парникови газове в САЩ.


Заповедта ще се прилага само за федерална земя. Тази земя представлява около 12 процента от цялото производство на природен газ в САЩ и почти една четвърт от цялото производство на нефт в САЩ, а останалото е от частна земя, според данните от индустрията.


Въпреки това, в някои щати сондажите се извършват почти изключително на федерална земя. Например в Ню Мексико правителството на щата взема 50% от продажбата на лизингови и сондажни права и от продажбата на нефт и газ, извлечени от тези земи.


Републиканският представител на Ню Мексико Ивет Херел незабавно осъди временната заповед на администрацията на Байдън, докато лидерите в бранша също се обявиха срещу забраната. "Когато петролната и газовата индустрия пострада, това ще има огромен пулсационен ефект върху Ню Мексико. Спирането на производството в Ню Мексико може да струва 60 000 работни места и да доведе до нарастване на търсенето на чуждестранен нефт и газ.", каза Райън Флин, главен изпълнителен директор на Петролната и газова асоциация на Ню Мексико пред KOB4 News.


Изпълнителната заповед на Байдън от миналата седмица за анулиране на тръбопровода Keystone XL също беше критикувана от републиканците и енергийната индустрия и дори от същите профсъюзи, които подкрепиха Байдън на изборите миналата година.


Индианското племе Ute не закъсня със своя отговор на заповедта на де ла Вега за ограничаване на федералното енергийно развитие: „Вашата заповед е пряка атака срещу нашата икономика, суверенитет и правото ни на самоопределение." се чете на техния Туитър акаунт.

Станете почитател на Класа