Д-р Казуаки Джиндай: Япония се справя и без локдаун

За Япония е обичайна практика да се носят маски на публични места. За разлика от други държави, за нас това е нещо традиционно и самото общество реагира. Ако се качите в автобуса или метрото в Токио без маска, ще стане доста смущаващо за вас. Доста хора ще започнат да ви гледат, други може би ще ви повишат глас и ще ви попитат къде е вашата маска. Да носиш маска тук е нормално и не можеш да излезеш навън без маска. Това заяви в предаването "120 минути" доктор Казуаки Джиндай, специалист по инфекциозни болници в Министерството на здравеопазването на Япония.

 

"Според мен е ефективно е пълното затваряне. В Китай затвориха град Ухан и това им позволи да елиминират инфекцията. Но от друга страна, не можем да спрем живота. Той трябва да продължи. Трябва да работим, да си плащаме сметките, имаме отговорности. Япония не наложи локдаун. Ние помолихме населението да седи у дома и да не предприема излишни рискове, но не поставихме законови санкции за тези, които не спазват тази препоръка", обясни специалистът.

 

Само преди година изобщо не си представяхме, че подобни неща могат да се случат. Но днес всички е напълно различно. За щастие, този вирус не е толкова смъртоносен, в сравнение с MERS или eбола. Но този вирус е все така потаен. Някои се заразяват и се разболяват, но не всички. Затова пандемията от COVID-19 е много трудна за овладяване и трябва да чакаме ваксинацията. Ако се зададе нова пандемия, да ние сме уязвими. Но COVID-19 нанесе травма на всички ни, по целия свят, оказа много силен негативен ефект върху всяко общество", допълни д-р Джиндай.

Станете почитател на Класа