Брекзит. Франция подозира нещо мръсно в преговорите между представителите на ЕС и Великобритания

Франция предупреди, че може да наложи вето върху търговска сделка между Великобритания и Европейския съюз, ако условията не ѝ харесат, оказвайки натиск върху преговорния екип на ЕС да не прави допълнителни отстъпки, тъй като преговорите се движат към кулминация.

 

На среща на 27-те посланици на блока в сряда френският посланик предупреди главния преговарящ за Брекзит Мишел Барние за това колко лошо би изглеждало, ако сключи сделка само заради това лидерите на ЕС да наложат вето, се казва в дипломатическата нота на срещата. Барние отказа искането на посланиците да преразгледат ключови части от текста, преди той да бъде завършен, като някои от присъстващите изразиха опасения, че може да даде твърде много и да им остави твърде малко време, за да разгледат всяко споразумение.

 

 

След като бъде постигната някаква сделка, лидерите на ЕС трябва да я одобрят с единодушие, за да влезе в сила, което означава, че Барние трябва да държи в течение всички държави-членки на ЕС.

 

След девет месеца работа преговорите достигнаха деликатен момент, като официални лица от двете страни заявиха, че сделката може да бъде приключена през следващите няколко дни. Постигането на това изисква компромиси.

 

"Ако постигнем споразумение, никоя държава от ЕС не би се осмелила да наложи вето. Това ще покаже колко нефункционален може да бъде ЕС", каза в интервю Бернар Дженкин, депутат от Консервативната партия на Борис Джонсън.

 

Франция е начело на група държави, които се страхуват, че Барние ще приеме твърде голям достъп до британските риболовни води и ще се откаже от условията, предназначени да попречат на американския бизнес да получи нелоялно конкурентно предимство.

 

На среща в Брюксел, където Барние говори за преговори с Лондон, френският посланик го предупреди срещу твърде многото отстъпки. Позицията на Франция беше подкрепена от Белгия, Холандия и Дания, а няколко посланици настояха да разгледат проекта на текста, така че да имат достатъчно време да го проучат внимателно.

 

СТЪПКИ НА ПЪТЯ КЪМ РАТИФИКАЦИЯТА

 

Дори ако преговарящите във Великобритания и ЕС постигнат споразумение, това не е краят на историята:

 

Всяко споразумение все пак ще трябва да бъде одобрено единодушно от 27-те лидери на ЕС, най-вероятно на срещата им на високо равнище на 10-11 декември, след като то беше внимателно проучено от посланици и министри на Европа през предходните дни.

 

Юристите на ЕС ще трябва да решат дали някои части от споразумението трябва да бъдат одобрени от националния и регионалните парламенти на страните от блока, какво ще се случи, ако елементите на споразумението са свързани с националния суверенитет на страните членки. Длъжностните лица обаче подчертават, че не очакват това да забави изпълнението на което и да е споразумение.

 

Европейският парламент има право на вето. Неговите комисии ще разгледат текста преди всички 705 депутати да гласуват за него. В зависимост от това кога сделката е приключена, това може да се случи в извънредна сесия на 23 или 28 декември.

 

След като парламентът даде съгласието си, Съветът на ЕС, който представлява страните членки, дава окончателното си одобрение. На този етап това трябва да стане формалност и просто ще бъде подписано без обсъждане.

След това споразумението ще влезе в сила в 23:00 часа британско време на 31 декември.

 

ПОСЛЕДЕН КРЪГ НА БАРНИЕ

 

Барние отбеляза, че ролята му в този процес трябва да приключи тази година. Ако преговорите бъдат отложени до 2021 г., тогава новия екип ще трябва да поеме щафетата, а ЕС ще трябва да му даде нова база за преговори и в същото време да се справи с прекъсвания до неубедителен резултат, се казва в бележката.

 

Определен дипломат от ЕС, осведомен за срещата, заяви, че някои държави са на мнение, че никоя сделка няма да бъде окончателна, тъй като те могат да възобновят преговорите през 2021 г. Това обаче би означавало, че търговията с Великобритания ще бъде обект на тарифи и квоти след края на прехода след Брекзит на 31 декември.

 

„Има специфични интереси, като например риболова или постигане на добра сделка, при която няма да видим нелоялна конкуренция от американска страна“, каза той. "Това, което направихме през последните няколко часа с преговарящия за ЕС, е да проучим състоянието на нещата, което е нормално при всякакви преговори, които включват Европейския съюз“, допълни той.

 

Втори дипломат заяви, че мнението на Франция не е като на повечето страни от ЕС и че брифингът на Барние има за цел да успокои нервите в Париж.

 

Старши дипломат на среща в четвъртък каза, че макар и да е възможно вето, е малко вероятно, защото Барние няма да подпише споразумение, което не вярва, че ще бъде подкрепено от лидерите.

 

В отговор на опасенията на посланиците Барние каза, че разбира притесненията им, но според бележката той се придържа към дадения му мандат за преговори. Той обаче не е длъжен да дава разрешение за разглеждане на проекти на текстове. Барние не е склонен да предостави на държавите-членки достъп до документа, за да избегне въвличането му в преговори с правителствата на ЕС, докато все още се занимава с Великобритания, казаха служители.

 

Има „добри шансове“ за сделка през следващите няколко дни, ако „се придържаме“ и се доверим на Барние, заяви ирландският външен министър Саймън Коуни. Той заяви, че се надява преговорите "най-накрая да приключат".

 

И двете страни постигнаха известен напредък по отношение на равнопоставеността и държавната помощ, два основни спорни въпроса, но Великобритания все още не е предоставила подробности за националната система за помощ, която ще приеме от следващата година, и как ще функционират нейните процедури, ако има такива, а също така и за нарушенията, се казва в бележката.

 

Съществуват различия и в така наречените клаузи за ненападение, които ще попречат на Обединеното кралство да намали съществуващите регулаторни стандарти. Обединеното кралство иска по-общо определение на изходната точка от ЕС. Блокът също така иска да може да предприеме едностранни действия в случай на "системни отклонения" от договорените стандарти.

 

ГОЛЯМА ГРЕШКА

 

Що се отнася до риболова, все още има разногласия относно достъпа до британските води и риболовните квоти, както и относно начина за разрешаване на спорове. Великобритания иска едногодишно споразумение, което Франция и други страни са заявили, че няма да приемат.

 

ЕС също така изисква включване на достъп до вода на разстояние между шест и 12 мили от британското крайбрежие. А зоната за разтоварване тепърва ще се определя от квотите и как да се разпределят над 100 вида, които са уловени в британски води.

 

Що се отнася до това как да се приложи каквато и да е сделка, Барние каза на евродепутатите, че Великобритания все пак иска да раздели различните сектори, които съставляват главите на споразумението. ЕС иска да има един общ пакет за управление, така че всички аспекти на сделката ще бъдат обхванати от единен механизъм за уреждане на спорове и междудържавни разпоредби, които позволяват на блока да реагира на нарушение в една област, като наказва Великобритания в друга. Барние каза на дипломатите, че ще се придържа към тази позиция.

 

Той също така повтори, че е напомнил на британския си колега Дейвид Фрост, че Великобритания трябва да спазва условията на споразумението за оттегляне, включително Протокола за Северна Ирландия.

 

Законът на Обединеното кралство, дава право на правителството да се оттегли от споразумението за развод за Брекзит, също може да развали преговорите. Великобритания се готви да въведе отново противоречиви елементи от своя законопроект за вътрешния пазар, което ще му позволи едностранно да отмени части от споразумението, както и да внесе законопроект за финансите със сходни разпоредби.

 

Превод: В. Сергеев

Станете почитател на Класа