Защо SpaceX ще унищожи ракета в тестов полет на Crew Dragon

В 8:00 ч. (13:00 ч. GMT) вчера се отвори четиричасов прозорец за излитане на ракетата SpaceX Falcon 9 от космическия център Кенеди на НАСА във Флорида (САЩ). ), за извършване на последния решаващ тест на системата за абортиране на изстрелване на космическия кораб Crew Dragon.


Аварийните двигатели на Crew Dragon, известни като SuperDraco, трябва да се активират в случай на повреда по време на изстрелването на Falcon 9. Основната цел е да се отмести екипажа от потенциално ранената ракета и да го предпази.


Преди теста SpaceX ще настрои Crew Dragon за умишлено активиране на усилвателите за абортиране на SuperDraco около минута и половина след излитане, "за да демонстрира способността на Crew Dragon безопасно да се отделя от ракетата Falcon 9, в малко вероятното събитие на авария в полет ", се казва в изявление на НАСА.


Тогава основните ракетни двигатели ще се изключат и Falcon 9 ще падне на земята. SpaceX ще възстанови останките на ракетата след приключване на теста.


Междувременно "космическият кораб ще се насочи пасивно към апогея, най-високата точка на неговата дъга, след което по-малките Драко двигатели ще преориентират космическия кораб за повторно влизане и разгръщане на парашута".


Капсулата меко ще падне в Атлантическия океан, където екипите за ще бъдат готови да я извадят от водата. Засега не е известно в коя зона на Атлантическия океан ще попадне Драконът с екипажа.


По време на този тест никой няма да бъде на борда на космическия кораб Crew Dragon, но SpaceX ще третира тази тренировка, като че ли е истинска спешна ситуация, тъй като това представлява последната пречка пред SpaceX да извършва пилотирани полети до Международната космическа станция.


SpaceX вече успешно тества същата аварийна система през ноември 2019 г., но тази тренировка беше проведена на сушата. Преди това, задвижващите средства за абортиране на SuperDraco бяха предизвикали голяма загриженост, след като тестова капсула избухна миналия април, когато двигателите стартираха няколко пъти по време на тестовете.


След няколкомесечно разследване е установено, че проблемът е причинен от изпускащ клапан. С теста през ноември неудобството, причинено от аварията, беше решено и компанията успя да напредне в развитието на космическия кораб, който има за цел безопасно извеждането на астронавтите в космоса.


Ако тестът на 18 януари се окаже успешен, Space X ще може да изпълни първата си пилотирана мисия, с участието на двама астронавти на НАСА, Боб Бенкен и Дъг Хърли, за двуседмичен престой на МКС. Ако този полет се извърши без проблеми, НАСА ще сертифицира Crew Dragon и той ще може да започне редовни полети с екипаж, включително транспортиране на международни партньори.

Станете почитател на Класа