Русия ще свърже остров Сахалин с континента до 10-15 години

Русия планира да завърши амбициозен многомилиарден строителен проект, свързващ континенталната част с остров Сахалин в Далечния Изток между 2030 и 2035 г.

 

Очаква се новият мост да засили значително търговията, тъй като ще осигури целогодишен достъп до морските пристанища на отдалечения остров, заяви управителят на региона Сахалин Валери Лимаренко пред местен телевизионен канал. Маршрутът може да даде на региона „важна логистична функция", тъй като превозите от Япония до Европа могат да преминават през него, а около него могат да бъдат изградени и рафинерии за газ или нефт.


„Смятаме, че крайният срок е 2035 г., а някои оптимисти смятат, че това ще се случи през 2030 г.", каза той и добави, че Руските железници вече са започнали предварителни разработки.

 

Освен шест километровия мост в най-тясната точка между острова и континента, проектът включва и изграждането на около 580 км железопътна линия, както и модернизиране на съществуващата инфраструктура.


Изграждането на връзка с руския остров се обсъжда от десетилетия. Миналата година президентът Владимир Путин възложи на правителството да разработи въпроса и да оцени финансовата му жизнеспособност. Според различни оценки, строителството може да струва между 540 милиарда рубли (близо 8,5 милиарда долара) и 638 милиарда рубли (повече от 10 милиарда долара).

Станете почитател на Класа