Втори информатор с данни от "първа ръка" може да свидетелства срещу Тръмп

Адвокатът Марк Заид, който представлява информатора, направил официална декларация срещу Доналд Тръмп през август за нередности около телефонния разговор на 25 юли с президента на Украйна, потвърди пред ABC News, че сега той представлява и второ лице, което може да предоставите информация по случая.


Заид описа новия си клиент също като агент на разузнаването, който има "информация от първа ръка" за някои от обвиненията, изложени в първоначалната жалба. Вторият информатор вече е разпитан от генералния инспектор по разузнаването Майкъл Аткинсън, но все още не е говорил с комисиите на конгреса, отговорни за разследването.


Наличието на друг човек, който може да говори директно за разговорите на президента, свързани с Украйна, може да подкопае позицията на американския президент, който многократно настоява, че първоначалната жалба от 26 септември е „напълно неточна".


Официалната жалба, подадена седмици след разговора на Тръмп с украинския му колега Владимир Зеленски, заявява, че президентът на Съединените щати е използва силата си, за да „поиска намеса от чужда държава в изборите през 2020 г. в САЩ, притискайки друга държава да разследва един от основните му политически съперници на предстоящите президентски избори."


В петък The New York Times съобщи, въз основа на анонимни източници, че втори служител на разузнаването обмисля дали да подаде собствено оплакване относно спора на Тръмп и да даде показания пред Конгреса. Заид обаче не знае дали материалът в този вестник е за неговия клиент или друго лице.


Тръмп настоява бившият вицепрезидент и настоящият му опонент на следващите президентски избори Джо Байдън и синът му Хънтър да бъдат разследвани за корупция.


Хънтър Байдън бе член на съвета на директорите на украинска газова компания по същото време, когато баща му водеше дипломатическите отношения с Киев в администрацията на Барак Обама. Този факт доведе до съмнения за евентуална корупция, но за момента няма данни бившият вицепрезидент или синът му да са извършили незаконни действия.


Телефонният разговор на Тръмп с президента на Украйна на 25 юли, в който той поиска да възобнови разследването срещу демократа, предизвика скандал и началото на процеса на политически процес срещу него, който може да доведе до уволнението му.


Тръмп нарече разследването „държавен преврат" и „лов на вещици".

Станете почитател на Класа