Ердоган: Турция е готова да започне собствена военна операция в Сирия "днес или утре"

Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че страната му е готова да започне собствена военна операция в Северна Сирия, съобщават местните медии. Целта, според президента, е да се премахнат от там кюрдските сили - Народните защитни единици (YPG), които доминират в региона и които Анкара нарича терористи.


"Ние ще извършим тази операция както по суша, така и по въздух, скоро - днес или утре", каза Ердоган по време на политическо събитие и добави, че " Турция има за цел да напои изтока на Ефрат с извори на мир и да засели сирийските бежанци там ".


Турските власти многократно са заявявали, че целта им е да заселят в Северна Сирия поне 1 милион от общо 3,6 милиона бежанци от тази арабска страна, които са на тяхна територия и дори са заплашили да „отворят на бежанците вратите към Европа, освен ако ЕС не окаже подкрепа в процеса на преместване."


Ердоган обясни, че Турция е решена да започне едностранна операция в региона, след провала на опитите заедно със САЩ за създаване на зона за сигурност в северозападна Сирия.


Турски и американски военни служители се договориха на 7 август да създадат безопасна зона на сирийската граница, която според Анкара да бъде освободена от YPG, както и да създадат мирен коридор за улесняване на движението на разселените сирийци, които желаят да се върнат на своите рождени земи.


Турският лидер обаче обвини Вашингтон, че се движи много бавно и не предприема подходящи мерки. Освен това той определи перспективите за създаване на съвместна безопасна зона като "приказки".

Станете почитател на Класа