Китай ще произвежда влак маг-лев, достигащ 1000 км / ч

Китай има желание да поеме водеща роля в производството на влакове-стрела, като достигне скорости от сегашните 350 км / ч до 1000 км / ч, благодарение на магнитната левитация. Според Asia Times, експериментални пътища с дължина 200 км ще бъдат инсталирани в Ухан, столицата на провинция Хубей, до началото на 2020 г.


Това, което движи новия проект, е последният политически документ на Пекин относно развитието на транспорта на национално ниво. Текстът съдържа глава за експлоатацията на нови линии „маг-лев" (магнитна левитация) между ключовите градски агломерации, за да допълни съществуващата високоскоростна железопътна мрежа.


Според статистиката, високоскоростните магистрални маршрути за скорост 350 км / ч между Пекин и Шанхай, Пекин и Гуанджоу са увеличили процента на запълване с 82% през последното десетилетие. Влаковите вагони вече са пълни преди началото на основната ваканция и за облекчаване на задръстванията могат да се добавят малко допълнителни влакове.


Поради това Китай възнамерява да изгради линии маг-лев за две десетилетия в делтите на река Яндзъ и на река Перлите, където се очаква търсенето на високоскоростни междуградски пътувания да се увеличи допълнително. Смята се, че бизнес пътниците могат да изберат да се качат на влакове маг-лев вместо на самолет и по този начин да пътуват от един до друг голям град само за един час.


През 2002 г. германски инженери изградиха първия тестов етап на линията за магнитна левитация в Китай, която позволи да се развие скорост до 430 км / ч. Оттогава в азиатския гигант, с най-голямата такава мрежа в света, са построени над 30 000 км високоскоростни железопътни линии.


В момента световният рекорд за скорост за влак маг-лев принадлежи на Япония, където са достигнати 603 км / ч в експерименталния етап.

Станете почитател на Класа