Тръмп е оттеглил посланичката на САЩ в Украйна - попречила Байдън да бъде разследван

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е разпоредил през май да се изтегли посланичката на страната в Украйна, Мари Йованович, защото неговите съветници се оплакали, че блокира разследването срещу бившия вицепрезидент на САЩ, демократът Джо Байдън, според The Wall Street Journal.

 

Сред съветниците, които посъветвали Тръмп да уволни Йованович, бил и неговият личен адвокат Руди Джулиани, бивш кмет на Ню Йорк. Той каза пред медиите, че бившата американска посланичка в Украйна в частни разговори е показала особено отношение към американския президент и е била пречка Киев да разследва корупцията както на бившия вицепрезидент на САЩ Джо Байдън, така и на сина му Хънтър.

 

Освен това Джулиани каза, че е предоставил на държавния секретар на САЩ Майк Помпео документ от девет страници от 28 март, който включва хронограма на бизнеса на Джо Байдън в Украйна и споменава Мари Йованович като "много близка" с бившия вицепрезидент на САЩ.

 

Йованович напусна Украйна три месеца, преди да навърши обичайният период от три години за служба в тази страна, но по това време Държавният департамент на САЩ заяви, че дипломатическата й мисия "е приключила по план".

 

На 3 октомври журналист на Bloomberg попита Доналд Тръмп за причината за връщането на Мари Йованович, а президентът отговори: „Не знам дали я оттеглих аз или някой друг, но чувах много, много лоши неща за нея по време на дълъг период от време: не бе добре. "

 

"Бившият посланик на САЩ, жената, беше лоша работа, както и хората, с които тя се занимаваше в Украйна - също, просто искам да знаете", е заявил обитателят на Белия дом според разшифровката на съдържанието на разговора на Тръмп със Зеленски.

 

Мари Йованович и Рудокф Джулиани са в списъка на хората, които трябва да дадат показания пред Камарата на представителите на САЩ. за разследването срещу Доналд Тръмп. Комитетът за разузнаване на Камарата на представителите на САЩ включи Джулиани в разследването и определи 15 октомври като краен срок, в който той да предаде документи за разговора между Тръмп и Зеленски.

Станете почитател на Класа