Франция ще въведе национална система за лицево разпознаване

Франция ще стане първата държава в Европа, която ще въведе задължителна национална система за разпознаване на лица, съобщава Bloomberg. Програмата, наречена Alicem, е проект, който има одобрението на френския президент Еманюел Макрон и се насърчава от Министерството на вътрешните работи на страната.


Според властите целта на Alicem е да осигури на гражданите "сигурна цифрова идентификация, която ще им осигури достъп до публични, социални и банкови услуги, както правителствени, така и частни".


Изборът да не се участва в тази програма не съществува като вариант.


Alicem е приложение само за Android и разпознаването на лица ще бъде единствената му способност. Индивидуалните идентификации ще бъдат създадени чрез уникален запис, който сравнява снимка на потребителя в биометричния му паспорт със самостоятелно направен от приложението видеоклип.


Видеоклипът ще улови изражения на лицето, движения и ъгли и ще измери параметри като разстоянието между очите, долната част на носа и горната устна и разположението на ушите. Приложението, телефонът и паспортът ще комуникират чрез интегрираните им микрочипове.


С въвеждането на тази мярка Франция ще се присъедини към държавите, които вече използват технологията. Но Париж настоява, че за разлика от други страни, системата за идентификация няма да се използва за контрол на жителите.


За разлика от Китай и Сингапур, страната няма да интегрира биометрично разпознаване на лица в базата данни за идентичност на гражданите. Всъщност Министерството на вътрешните работи, което разработва проекта, твърди, че събраните данни за разпознаване на лица ще бъдат изтрити, когато процесът на регистрация приключи.

Станете почитател на Класа