Yahoo може да ви плати 350 долара, ако сте имали акаунт в компанията между 2012 и 2016 година

Yahoo може да изплати финансови компенсации на хората, които са имали акаунт и са ползвали услугите му между 2012 и 2016 г., като част от споразумение за прекратяване на дело по колективен иск срещу него за масовото „хакване" на данни, което е претърпял през тези години.


През 2012 г. имаше две такива посегателства, за които компанията казва, че не са били откраднати данни, но през 2013 г. хакеритеса получили достъп до над 3 милиона акаунти в Yahoo и са откраднали имена, имейл адреси, телефонни номера, дати на раждане, пароли и отговори на въпроси за сигурност.


Компанията обяснява, че ако даден потребител е получил предупреждение за „хакване" или е имал акаунт по времето между 1 януари 2012 г. и 31 декември 2016 г. и е пребивавал в САЩ или Израел, може да поиска обезщетение, тъй като тя е създала ликвидационен фонд от 117,5 милиона долара.


Така технологичната компания предлага на всички засегнати поне две години безплатен надзор, за защита „срещу бъдещи щети". Тези, които докажат, че вече имат тази услуга, могат да получат парично плащане, което ще варира между $ 100 до максимум $ 358,8, в зависимост от броя на хората, които изберат това обезщетение.


В някои случаи жертвите могат да поискат до 25 000 долара за финансови щети или загуба на време поради хакването, при условие че предоставят документация и други доказателства в подкрепа на искането си.


Компанията е предоставила няколко формуляра за подаване на искането, но посочва, че споразумението все още чака от съда окончателно одобрение, насрочено за април 2020 г.

Станете почитател на Класа