САЩ обявяват мита до 25% спрямо ЕС от 18 октомври

Съгласно неидентифицирани служители на Службата на търговския представител на САЩ (USTR), САЩ ще наложат мита до 25% спрямо определени продукти на Европейския съюз от 18 октомври, информира CNBC.


Американската агенция е подготвила пакет от 10% мита за европейските самолети и 25% мита за други артикули, включително селскостопански продукти. Официални източници в САЩ посочиха, че на 14 октомври се предвижда представители на Европа и Северна Америка да проведат кръг от търговски преговори.


На 2 октомври USTR публикува списъка със санкционирани европейски стоки, от храни до дрехи и технологии.


Така американските власти ще налагат мита за пуловери, вълнени и кашмирени облекла от Обединеното кралство; за вино, сирене и маслини от Франция и Испания; за няколко сирена от Италия; за колбаси и други европейски продукти, приготвени със свинско месо – без шунката, кафе и компоненти за камери от Германия и ред други продукти.


Вашингтон предприема тази мярка в отговор на субсидиите, отпуснати от някои европейски правителства на аеронавигационния гигант Airbus, пряк конкурент на северноамериканския Boeing, тъй като според него те ще окажат влияние върху икономиката на САЩ с 11,2 милиарда долара годишно.


Разбра се, че Световната търговска организация е разрешила на САЩ да налагат мита на ЕС за стойност от 7,5 милиарда долара годишно заради незаконната подкрепа на ЕС за Airbus.


Брюксел осъди търговските репресии на САЩ и заяви, че дори Вашингтон да получи зелена светлина за установяване на наказателни мерки срещу съюза, те биха били „проява на късогледство и контрапродуктивност".

Станете почитател на Класа