Американски прокурор: Президентът на Хондурас е получавал милиони подкупи от Ел Чапо

Американски прокурор обвини президента на Хондурас, Хуан Орландо Ернандес, в получаване на милиони подкупи от наркотрафиканти, включително от Хоакин Гузман "Ел Чапо".

 

Обвинението срещу Хуан Орландо Ернандес беше повдигнато по време на процес в съда в Манхатън, Ню Йорк, срещу брат му Хуан Антонио - Тони, бивш конгресмен на Националната партия, обвинен в наркотрафик в САЩ.

 

Прокурорът Джейсън Ричман разкри в американския съд, че "Ел Чапо" Гузман е дал на "Тони" милион долара в коими, които да бъдат доставени на брат му Хуан Орландо Ернандес, президент на централноамериканската държава през два периода (2014-2018) и (2018-2022).

 

В замяна на предполагаемите подкупи, наркотрафикантите са получили закрила от президента на Хондурас, според обвинението на прокуратурата.

 

В края на август Хуан Орландо отрече да е получавал пари от наркотрафиканти и заяви, че обвиненията са "отмъщение на шеф на наркокартел".

 

Както обясни президентът, „въпросният наркотрафикант е гонел кандидатура за кмет на Хондурас, но той му е отказал."

 

"Този човек заяви, че е допринесъл за кампанията. Това, което той каза, е, че не е дал парите на мен или на някой друг, а че са участвали. Ще трябва да се опита да докаже дали е вярно това, което се спомена" каза Хуан Орландо Ернандес пред агенцията ЕФЕ.

 

На 23 ноември "Тони" Ернандес беше арестуван на летището в Маями, Флорида, обвинен в конспирация за въвеждане на наркотици в САЩ, използване и притежаване на картечници и лъжа пред федерални агенти.

 

Сред доказателствата срещу „Тони" Ернандес се открояват заловени текстови съобщения между наркотрафиканти, в които се говори за изпращане на килограм кокаин с инициалите „TH".

 

Братът на президента на Хондурас, който е задържан в столичния наказателен център в Манхатън, се обяви за невинен по всички обвинения.

 

Прокурорите обаче описаха "Тони" Ернандес като "насилствен дилър с епични размери, спечелил много хиляди долари от наркотрафик " според агенция АП.

 

В първия ден на процеса срещу Хуан Антонио Ернандес не бе разкрито кога е извършен подкупът от Ел Чапо Гузман, осъден на доживотен затвор за конспирация и контрабанда на наркотици в САЩ, насилие с оръжие и пране на пари.

Станете почитател на Класа