Какво показа най-големият в света военен парад

Във вторник центърът на Пекин се превърна във витрина на най-модерните оръжия на Китай, някои от които бяха показани на обществеността за първи път. Войски и военни екипи дефилираха пред хиляди зрители през площад Тянанмън, като изтребители и други самолети прелетяха над района.


По повод Националния празник, който отбелязва 70-годишнината от основаването на Китайската народна република на 1 октомври 1949 г., въоръжените сили представиха хиперзвуковата балистична ракета Dongfeng-17 (DF-17) с ядрена способност, която може да преодолее системата за противоракетна отбрана на САЩ. Към високата си скорост и своята система, която позволява да се управлява независимо изстрелването на бойни глави, тя добавя способността си да лети на ниска височина.


Друга изложена ракета беше новата Dongfeng-41 (DF-41) с обхват до 15 000 километра, което прави Китай единствената страна, която управлява три вида балистични междуконтинентални ракети едновременно. Смята се, че Dongfeng-41 може да стигне до САЩ за 30 минути.


Повечето от континенталните щати също са в обсега на модернизираната ракета Dongfeng-31AG, способна да пресече повече от 11 200 километра, друго от оръжията, показани през този ден от Народноосвободителната армия.


Сред оръжията, които дебютираха в този военен парад, е новата свръхзвукова круизна ракета CJ-100, за която малко се знае, но се спекулира, че има обсег от около 1500 километра. Правителствената информационна агенция Синхуа я характеризира като „ракета с голям обсег, висока точност и способност за бързо реагиране".


Ракетите JL-2, проектирани да бъдат изстреляни от ядрени подводници от клас Jin, и свръхзвуковият дрон WZ-8, който според китайските експерти може да предостави по-надеждни данни за разпознаване от сателитите, също направиха първата си публична поява.


Други военни машини, които белязаха този парад, бяха стелт изтребителите J-20, най-напредналите в страната, както и бойната кола Type 99A.


Президентът Си Дзинпин се обърна към своите съграждани, заявявайки, че "никоя сила не може да разклати статута на Китай и да спре неговия напредък".


Междувременно в Хонконг се проведе нова поредица от антиправителствени протести, които предизвикват Пекин. От своя страна ръководителят на правителството на специалния китайски административен район Карие Лам присъства на парада в Пекин в деманстрация на единство с управляващата партия.


Експертите по въпросите на североизточна Азия смятат, че през последните години китайското правителство постигна значителен напредък по отношение на жизнения стандарт, така че няма голямо недоволство на континенталната му територия и твърди, че властите трябва да продължат да се задълбочават в диалога за преодоляване на кризата в Хонконг.

Станете почитател на Класа