Тръмп обяви за "преврат" разследването срещу него

Президентът на САЩ Доналд Тръмп определи като "държавен преврат"официалното разследване за политически процес чрез профила си в Twitter на 1 октомври.

"Тъй като всеки ден узнавам все повече и повече, стигам до извода, че това, което се случва, не е политически процес, а държавен преврат, предназначен да изземе властта от хората, гласът им, техните свободи, втората им поправка, тяхната религия , тяхната армия, тяхната гранична стена и правата, които Бог им е предоставил като граждани на Съединените американски щати! ", се казва в текста на американския президент.
Камарата на представителите на САЩ реши да започне официално разследване за импийчмънт срещу Доналд Тръмп, конституционна процедура, която може да доведе до историческо уволнение на този президент.
Президентът на Камарата, Нанси Пелоси обяви началото на тези процедури след съобщения, че Тръмп бил задържал финансова помощ за Украйна, за да окаже натиск върху Киев да възобнови разследването за корупция, свързано със сина на неговия съперник политик и бивш вицепрезидент на САЩ, демократът Джо Байдън.


Минути след съобщението на Пелоси, Тръмп реагира, като публикува в своя акаунт в Twitter: „Такъв важен ден в ООН и демократите трябваше да го съсипят със своя „лов на вещици".


Разговорът между Тръмп и неговия украински колега Владимир Зеленски, който се проведе на 25 юли, предизвика скандал и бе ключов за Камарата на представителите официално да започне процеса на политически процес срещу обитателя на Белия дом, който можеше да доведе до отстраняването му.


Зад този скандал стои информатор, който направи официална жалба пред главния инспектор на разузнавателната общност на страната през август, седмици след разговора, като посочи нередности около нея. В жалбата, публикувана от Комитета за разузнаване на Камарата на представителите, информаторът обвинява Тръмп, че е поискал в разговора си с Владимир Зеленски „намеса от чужда държава в изборите през 2020 г. в САЩ".


Процесът на политически процес в САЩ е дълъг и неговото заключение не предполага автоматично отстраняване на обвиняемия. Конституцията постановява, че президентът може да бъде отстранен от поста си, „когато е обвинен и осъден за държавна измяна, подкуп или други престъпления и тежки престъпления".


Тръмп има предимство в Сената, където може би процесът срещу него не би напреднал, тъй като сегашният състав е от 53 републикански сенатори, 45 демократи и 2 независими.


Това означава, че за успех на демократите ще са нужни още около 20 гласа от партията на Тръмп, което е много слабо вероятно.

Станете почитател на Класа