Тръмп изиска лична среща с обвинилия го информатор и неговите източници

Американският президент Доналд Тръмп поиска в неделя лична среща с автора на жалбата срещу него, която предизвика скандал около телефонния му разговор с украинския му колега Владимир Зеленски.


„Както всеки американец, аз заслужавам да се срещна с обвинителя си, особено когато този обвинител изложи публично един перфектен разговор със световен лидер по напълно неточен и измамен начин", написа той в личния си акаунт в Twitter.


В този контекст президентът подчерта, че „този обвинител основава оплакването си на непряка информация от втора и трета ръка", и също така поиска среща с неговите източници, „които незаконно му предоставят такава информация." „Този човек шпионира ли президента на САЩ?", попита той, предупреждавайки, че „тази дейност може да доведе до големи последици".


Освен това президентът нападна председателя на Комитета по разузнавателна дейност на Камарата на представителите Адам Шиф и го обвини, че е лъгал по време на показанията си, когато излага твърденията за Тръмп по време на разговора със Зеленски.


"Той написа и прочете ужасни неща, след което каза, че те са излезли от устата на президента на Съединените щати. Искам Шиф да бъде разпитан на най-високо ниво за измама и измяна", повтори той.


Разговорът между Тръмп и Зеленски, който се проведе на 25 юли, предизвика скандал и бе ключов за това Камарата на представителите официално да започне политически процес срещу обитателя на Белия дом, което може да доведе до уволнението му.


Зад този скандал стои информатор, направил официална жалба пред главния инспектор на разузнавателната общност на страната през август, седмици след разговора, като посочил нередности около нея, всичко това – съобщено му от неизвестно кого. В жалбата, публикувана от Комитета за разузнаване на Камарата на представителите, информаторът обвинява Тръмп, че е поискал в разговора си с Владимир Зеленски „намеса от чужда държава в изборите през 2020 г. в САЩ".


Жалбоподателят, за който се смята, че е разузнавач, е бил „дълбоко загрижен, че действията на държавния глава представляват сериозен или явен проблем, злоупотреба или нарушение на закона".


От своя страна временният директор на американското национално разузнаване Джоузеф Магуайър заявил в приложено писмо, че оплакването „изглежда достоверно", и изразил подкрепа за информатора в изявление пред долната комисия на камарата която разследва президента преди евентуалния старт на процес за импийчмънт.

Станете почитател на Класа