Сателитна снимка на самолетоносача на USS Роналд Рейгън, заобиколен от китайски военни кораби

Китайският портал Sohu публикува сателитна снимка, която показва американския самолетоносач USS Роналд Рейгън, заобиколен от пет китайски военни кораба в Южнокитайско море.

 

Снимката е направена на 28 септември, няколко дни след като Китайската народна република отпразнува 70-годишнината от основаването си. Има обаче признаци, че корабът на ВМС на САЩ е щял да влезе пет дни по-рано във водите, посочени от Пекин.


Изображението показва, че USS Роналд Рейгън плава на юг, а анализатори, цитирани от портала, добавят, че това се случва без обичайния му ескорт от разрушители и управлявани ракетни крайцери, което принизява самолетоносача до "обикновен зрител" - без противоподводни и противовъздушни възможности и лесно уязвим за китайските кораби.


Рейн Момсен, говорител на Седмия флот на САЩ, отказа да потвърди местоположението на самолетоносача пред The Japan Times. Той обаче уточни, че корабът "извършва рутинни операции, чийто маршрут не отговаря на конкретно събитие".


Китайското министерство на отбраната от своя страна потвърди присъствието на военния кораб. "Ние категорично се противопоставяме на разполагането на американски самолетоносачи", заяви говорителят на министерството Рен Гуоцян, като нарече тази американска навигация демонстрация на сила.

 

"Изискваме САЩ стриктно да спазват загрижеността за сигурността на страните от региона и да допринесат положително за мира и стабилността в Южнокитайско море", каза Рен Гокианг, като гарантира, че китайската армия "ще защити твърдо суверенитета и националната сигурност на Китай. "

Станете почитател на Класа