Откриха молекула, унищожаваща раковите клетки и предотвратяваща рецидивите

Британски учени от университета на King's College в Лондон откриха молекула, която е в състояние да активира работата на имунната система за унищожаване на раковите клетки. Резултатите от тяхното изследване бяха публикувани на 27 септември в Британското списание за рака.


Става дума за βGBP протеин, произведен от имунните клетки, който, както се определя от изследователите, атакува раковите клетки, причинявайки им смърт. В допълнение, "молекулата помага на имунната система да осигури дългосрочна защита срещу рецидиви", се казва в изявление на университета.


Daily Mail отбеляза, че в рамките на своите изследвания учените използват βGBP срещу колоректални ракови клетки и наблюдават доказателства за унищожаването на злокачествените клетки през първите 48 часа от началото на лечението. В допълнение методът вече е тестван в експерименти с мишки и дава положителни резултати, без да вреди на здравите клетки.


Съвременната медицина има няколко метода за борба със злокачествените тумори. Най-популярни са хирургията, лъчетерапията и химиотерапията, които обаче, „причиняват серия от вредни странични ефекти и имат несигурни резултати. В замяна на това, противотуморното действие на βGBP е избирателно и не уврежда здравите клетки", казва Ливио Малучи, водещ автор на изследването.


Според неговите твърдения, " протеинът е ефективен срещу по-агресивния колоректален рак и широк спектър от други ракови клетки, които не реагират на съвременните терапии".


„Това проучване представлява експериментално доказателство за стратегия, при която атаката срещу раковите клетки и стимулирането на имунитета се комбинират, за да предизвикат незабавна и дългосрочна реакция срещу агресивния рак", каза Малучи.


Той подчерта "Прилагането на открития метод, който предвижда лечение на болестта и стимулиране на имунитета срещу рецидиви, ще се превърне в значителна крачка напред за лечението на рака ".

Станете почитател на Класа