Австрийските Зелени искат от Курц "радикална промяна", за да се коалират

Австрийските Зелени, които постигнаха силен резултат на произведените днес в страната предсрочни парламентарни избори, поискаха от бившия канцлер Себастиан Курц "радикална промяна", за да се коалират с неговите консерватори. Партият на Курц спечели убедително изборите, но ще трябва да се коалира, съобщава Франс прес.

"Необходима е радикална промяна от политиката", водена от управлявалата до май коалиция между Австрийската народна партия (АНП) на Курц и крайнодясната Австрийска партия на свободата (АПС), заяви лидерът на екологичната формация Вернер Коглер пред обществената телевизия. Той добави, че "имаме нужда от знак за прелом".

 

 

АНП спечели убедително изборите, но ще трябва да се коалира. Зелените, които не успяха да влязат в парламента на предишните избори, преди две години, увеличиха своя резултат с повече от 10 процента, за да получат над 14 процента и да станат четвърта политическа сила.

Екологичната партия иска промяна по-конкретно в политиката за околната среда, но и в борбата срещу корупцията и бедността, уточни нейният лидер. Той подчерта, че засега Зелените "все още са много далеч" от коалиране с АНП на Курц.

 

(БТА)

Станете почитател на Класа