Болсонаро мл. пусна манипулирана снимка на Тунберг с гладни деца и я обвини, че е финансирана от Сорос

Едуардо Болсонаро, бразилски депутат и син на президента на страната Жаир Болсонаро, се присъедини към онези, които критикуват активистката срещу изменението на климата Грета Тунберг и я обвини, че се радва на финансирането от унгарско-американския инвеститор и магнат Джордж Сорос.


На 25 септември той сподели в своя акаунт в Twitter манипулирана снимка, която показва младата шведка във влак, заобиколена от различни храни, докато гладни деца я гледат през прозореца. Заедно със снимката синът на президента повтори, че Тунберг се финансира от Сорос.


В текста на статията се посочва, че Тунберг се появява често с друга климатична активистка - германката Луиза Нойбауер, 23-годишна, която е говорител на неправителствена организация, основана с финансовата подкрепа на организацията „Отворено общество" на Сорос. „Филантропът е известен с насърчаването на дневния ред на интереса на международната левица и финансирането на социалните движения в Бразилия", се казва в текста.


Публикацията предизвика възмущение в Twitter и многобройни интернет потребители обвиниха Едуардо Болсонаро в лъжа.


Грета Тунберг, превърната в икона на защитата на околната среда, е създател на студентското движение за климата „Петъци за бъдеще" и е номинирана за Нобелова награда за мир за 2019 г. Тя произнесе реч пред Общото събрание на ООН, в която отправи остри критики срещу световните лидери за тяхното бездействие в борбата срещу изменението на климата.

Станете почитател на Класа