Елон Мъск показа Старшип, който има за цел да отведе човечеството на Марс

Основателят и генерален мениджър на аерокосмическата компания SpaceX, Елон Мъск, представи на 28 септември последните актуализации на дизайна и конструкцията на транспортната му система Старшип, междупланетно превозно средство за многократна употреба, проектирано от компанията с цел транспортиране на товари и хора до Луната и Марс.


От SpaceX са уточнили, че "Старшип ще бъде най-мощната ракета в историята, способна да транспортира хората до Луната, Марс и отвъд, благодарение на своите двигатели Раптор с пълен поток, задвижвани от криогенен метан и течен кислород."


Предприемачът-милиардер представя актуализация всеки септември от 2016 г. насам. Много неща се промениха оттогава, но концепцията на основния дизайн остава твърда: двустепенна система, състояща се от ракета за пътнически транспорт (Старшип), закотвена към голяма ракета-носител (Супер Хеви). И двете съставни части ще бъдат за многократна употреба.


Преди представянето беше известно, че Старшип и Супер Хеви ще се задвижват от двигател СпейсХ Раптор от следващото поколение. Корабът от неръждаема стомана, проектиран за 100 обитатели, ще има шест двигателя, докато ракетата на първата степен ще включва 35.


Мъск обясни, че възнамерява звездният кораб да може да превозва до 100 тона товари и хора при всяко негово пътуване до Космоса, което ще бъде "от съществено значение за изграждането на лунни бази и градове на Марс".


За да достави тежките товари на повърхността на Луната или Марс, Старшип ще използва прехвърляне на гориво в Космоса.


Преди това стана ясно, че се планира Спейс Х да извърши безпилотен полет до червената планета през 2022 г. и един пилотиран две години по-късно.


През август прототипът на Старшип кацна успешно, след като достигна прогнозираната височина от 150 метра близо до град Браунсвил, Тексас (САЩ).

Станете почитател на Класа